12.8 C
София
петък, май 24, 2024
НачалоБългарияАрбитражът отмени наказанието на Левски

Арбитражът отмени наказанието на Левски

Полуфиналната серия между "сините" и Балкан продължава

Наложеното наказание на Левски за отстраняване от полуфиналите в НБЛ от 19 май бе отменено от Арбитражната комисия към БФБ. Това стана ясно след заседание на самата комисия, провело се по-рано днес.

Извадиха Левски от полуфиналите в НБЛ, Балкан на финал служебно

Ето и какво обявиха от Арбитража относно решението си: 

След като изслушахме всички заинтересовани страни, включително федерацията и г-н Папазов, взехме решение да отменим това решение на мениджъра на НБЛ. Причината за това е, че състезателят Йордан Минчев e бил с валидна картотека. Съгласно Закона за физическото възпитание и спорта, всеки един състезател, който е картотекиран от федерацията, без значение как е станало това, разполага с правото да упражнява състезателните си права. Ето защо считаме, че след като е включен в списъка на картотекираните състезатели на Левски, има право да вземе участие в мача. Дали картотеката е извършена надлежно, това не може да коментираме и не трябва, тъй като законът категорично заявява, че лицето разполага ли с картотека, има право да се състезава. 

Г-н Папазов не може да повлияе на никой от нас. Не за първи път решаваме казуси с Левски. Знаете, че това е клубът, който най-често може би е причина за нашите заседания, съответно е и с най-тежки санкции, наложени от комисията. Няма да се връщам назад, но 10 000 лв. санкция не е налагана на нито един друг клуб. Просто г-н Папазов пожела да бъде изслушан. Негово право е, ние няма как да му откажем той да бъде изслушан, тъй като това е записано и в правилника на Арбитражната комисия.“

Това означава, че полуфиналната серия в НБЛ между Левски и Балкан продължава. Тепърва от лигата ще трябва да обявят дата за изиграването на четвъртия мач между „сините“ и ботевградчани.

Ето и пълният текст на взетото от Арбитражната комисия решение за Левски:

„ОТМЕНЯ ИЗЦЯЛО Решение №01/19.05.2022 г. от Сандра Велчева Хънт – мениджър на НБЛ във връзка с констатирано нарушение, допускане на нередовен състезател в игра в полуфиналната плейофна серия на НБЛ: Йордан Минчев, който е участвал без Letter of clearance и на основание чл. 105, ал. 2, т. 3 от Правилата на НБЛ, на БК „Левски“ са наложени служебни загуби за срещите с негово участие, проведени на 12.05.2022 г., 14.05.2022 г. и 17.05.2022 г. с БК „Балкан“.“

По време на заседанието на Арбитражната комисия е изслушан Константин Папазов – Председател на Управителния съвет на БК „Левски“.

В решението се казва: „От представените с жалбата доказателства е видно, че на 07.03.2022 г. БК „Левски“ е изпратил до БФБ запитване за Letter of Clearance на състезателя Йордан Динков Минчев. На 09.03.2022 г. състезателят Йордан Динков Минчев е включен в Списък на лицензираните състезатели за спортно-състезателната 2021/2022 година. На 07.03.2022 г, и 11.03.2022 г. БФБ е изпратила напомнително писмо на БК „Левски“, с което уведомява жалбоподателя, че административната такса на за получаване на Letter of Clearance за състезателя Йордан Минчев не е надлежно заплатена. Състезателят Йордан Минчев не е участвал в официални мачове на БК „Левски“ до провеждането на мачовете от плейофната серия играни на 12.05.2022 г., 14.05.2022 г. и 17.05.2022 г., към които дати същият фигурира в Списък на лицензираните състезатели за спортно-състезателната 2021/2022 година на БК „Левски“.

На 25.05.2022 г. в БФБ е получено писмо от ФИБА, с което се удостоверява, че на 07.03.2022 г. е инициирана заявка за трансфер на състезателя Йордан Минчев в системата MAP; на 07.03.2022 г. БФБ е препратила съобщение до БК „Левски“ за заплащане на дължимата такса за получаване на Letter of Clearence; на 22.05.2022 г. административната такса е платена; на 23.05.2022 г. е получен Letter of Clearence, с което трансферът на състезателя е завършен.

В писмото на ФИБА се посочва, че международните трансфери и одобрението на Letter of Clearence се уреждат от членове 3-52 и сл. от вътрешните правила на FIBA (FIBA IR). По-конкретно, що се отнася до задължението за плащане на административната такса, макар че е вярно, че член 3-66 предполага, че такава такса трябва да бъде платена от запитващата национална федерация член (NMF), този процес се регулира от „Ръководство за потребителя на FIBA MAP – Международни трансфери на играчи”. По отношение на плащането на административната такса за Letter of Clearence, страница 26 от Ръководството за потребителя изрично инструктира запитващата федерация за два начина за извършване на плащането: (1) препращане на плащането към клуба или друга трета страна; (2) приемане от страна на федерацията и плащане на задължението.

Българската федерация по баскетбол е лицензирана спортна федерация към Министерството на спорта на Република България.

Съгласно разпоредбите на Закона за физическото възпитание и спорта („ЗФВС“) спортната федерация осъществява дейността си въз основа на приети от нея правила за условията и реда за картотекиране и правила за статута на спортистите аматьори и професионалните спортисти и за придобиване, прекратяване и отнемане на състезателните права и правила за условията и реда за трансфер и преотстъпване на състезателни права на спортистите аматьори и професионалните спортисти.

Съответно, съгласно разпоредбите на чл. 17, ал. 1, т. 7 ЗФВС, спортните клубове предлагат на съответните спортни федерации предоставянето, прекратяването и отнемането на състезателни права на спортисти и уреждането на отношенията във връзка с тях.

– Видно от разпоредбата на чл. 68, ал. 1 ЗФВС, състезателните права са съвкупност от правото на спортистите аматьори и професионалните спортисти да участват в тренировъчната и състезателната дейност на спортен клуб – член на лицензирана спортна федерация, както и свързаните с това участие имуществени и неимуществени права.

Същевременно, съгласно чл. 69, ал. 1 ЗФВС, картотекирането е акт на спортната федерация, с който спортистите аматьори и професионалните спортисти придобиват състезателните права по чл. 68 ЗФВС.

– От изложеното по-горе се установява, че съгласно действащото законодателство на Република България правото да се прекратяват и/или отнемат състезателни права е в компетентността на БФБ, макар и такъв ред да не е разписан в нормативните правила на БФБ, приети по реда на чл. 28, ал. 1, т. 4 ЗФВС.

На следващо място, от представените доказателства се установява, че към макар и процесът по картотекиране на състезателя Йордан Минчев да не е завършил към 12.05.2022 г., 14.05.2022 г. и 17.05.2022 г., същият е картотекиран от НБЛ и е присъствал в Списъка на лицензираните състезатели на БК „Левски“ и съгласно чл. 69, ал. 1 ЗФВС, съответно имал е право да упражнява състезателните си права.“

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

4 КОМЕНТАРИ

  1. […] Спартак Плевен излезе с позиция след днешното заседание на Арбитражната комисия към Българската федерация по баскетбол. На него стана ясно, че полуфиналната плейофна серия в НБЛ между Левски и Балкан ще продължи, след като наказанието, наложено на „сините“ бе отменено. […]

  2. […] Спартак Плевен излезе с позиция след днешното заседание на Арбитражната комисия към Българската федерация по баскетбол. На него стана ясно, че полуфиналната плейофна серия в НБЛ между Левски и Балкан ще продължи, след като наказанието, наложено на „сините“, бе отменено. […]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани