Ямбол се сдоби с първото си чуждестранно попълнение за новия сезон. В селекцията на Тони Дечев през 2020/2021 ще бъде Джейк Рос, който ще стартира професионалната си кариера в България.

Роден е през 1996 г. в Нортхамптън, щата Масачузетс. Висок е 196 см. Играе на позиции 1 и 2. Първите си стъпки в играта прави в гимназията “Williston” в родния си град, а освен това се е занимавал с футбол и лакрос.

След това гардът продължава образованието си и спортната си кариера в Спрингфийлд Колидж, с който играе в Дивизия 3. С него оставя името си със златни букви в историята, превръщайки се в Реализатор №1 на учебното заведение за всички времена с общо 2634 точки. Той е единственият играч в дивизията, преминал границата от 2500 точки и 1000 асистенции. 

Интерес към Джейк Рос са проявили още тимове от Германия и Исландия. Тогава обаче дошло предложението от Ямбол, от където са наблюдавали три срещи на американеца.

Обясних им как играе той. Може да бъде полезен и на позиция 3. Не е обичайно, но в неговия случай се справя добре. Разказах им за уменията му с топката и как изглежда на паркета. Справя се, защото е силен. Той наистина е добър”, разказва за разговорите си с треньорите в Ямбол наставникът на Спрингфийлд Колидж Чарли Брок.

Заради пандемията на коронавирус, граждани на САЩ не могат да пътуват до България, но Джейк се надява до 1 септември, когато е полетът му за страната ни, ограниченията да бъдат вдигнати.

Не знам какво ще се случи, но вярвам, че ще бъде хубаво. Имам нужда да пътувам и да опозная света. Искам да правя това, което обичам – да играя баскетбол”, признава новото попълнение на Ямбол. 

Вижте го сами: