Българска федерация по баскетбол сключи днес договор за партньорство със сдружение “Българско баскетболно общество“ (ББО) за съвместно организиране на първенствата на А група – мъже, през следващите три сезона. Целта е второто ниво на българския баскетбол да се провежда на регионален принцип, като по този начин ще се разшири неговата география, а разходите на клубовете значително ще се редуцират. Планира се един мач в първенството от есента да струва на всеки от двата клуба по 200 лв.

А група ще се провежда в 4 региона – „Запад“ (с условно определен център гр. София), „Център“ (с център гр. Велико Търново), „Юг“ (с център гр. Пловдив) и „Изток“ (с център гр. Варна). Планирано е във всеки от регионите да се включат минимум 8 клуба и по този начин второто ниво на българския баскетбол да се разшири до минимум 32 отбора. За сравнение - през миналия сезон в А група взеха участие едва 6 състава.

След провеждане на регионалните първенства всяка година ще се организира финален турнир, като шампионът в него ще получава право на промоция в Национална баскетболна лига, ако покрива лицензионните изисквания на БФБаскетбол.

Източник: БФБ