Промените около А група ще дадат възможност на повече млади състезатели да се реализират на полупрофесионално ниво и впоследствие да бъдат забелязани и привлечени от клубовете в Националната баскетболна лига. Зад това твърдение застана и президентът на БФБ Георги Глушков.

А ГРУПА С ЧЕТИРИ РЕГИОНА, ШАМПИОНЪТ С ПРОМОЦИЯ В НБЛ

Каква е нашата цел?! Откровено и искрено, виждаме, че нямаме потенциала на големите държави. Опитахме се и ние с втора дивизия да държим ниво. Оказа се, че по естествен път ситуацията ни кара да направим така, че трябва да създадем условия, при които имат амбиции да представят баскетбола в техния град, в техния регион, да имат тази възможност. Заедно с Българското баскетболно общество представяме този вариант на Българска баскетболна лига, който ще допринесе много за завръщането на баскетбола в много центрове в България. Договорът е за три години. Надявам се още в първата година да покажем, че се връщаме заедно в градовете и клубовете с идеята да помогнем и условията да могат да участват. Това е есенцията в този момент. Защото сега е ясно, че икономическата среда не е такава, че да бъдем изключителни оптимисти. Смятам, че в този момент това е начинът да разширим нашата база“, заяви Георги Глушков по време на официалната пресконференция, на която бе представена новата инициатива на федерацията.

Гледах мачовете от първенството, което организира Българското баскетболно общество. Има доста сериозни отбори. Впечатлен съм. Има сериозен ентусиазъм, който е залог. Трябва да има ентусиазъм, и желание. Бих добавил и любов. Това са хора, които обичат баскетбола и са започнали от нулата. Искат да създадат условия за младите. Условия, каквито те не са имали“, допълни шефът на федерация.

Подробности за формата на новата Българска Баскетболна лига разкри председателят на УС на ББО Орлин Атанасов.

Основната цел е да направим така, че да има повече клубове. В момента клубовете са малко и много от тях не работят на ниво мъже. Формата сме заимствали до голяма степен, за да могат да бъдат нещата локално. Настоявахме договорът да е за минимум три години. Няма как един бизнес план да успее за една година. Целта на възможността за промоция в Националната баскетболна лига и промоция от Б група в А група, е да стимулираме отборите да започнат да регистрират клубове, към тях да има школи, и интересът да се повиши. Както един приятел каза – „Във всяка паланка да има отбор и клуб.“ Тогава ще има успехи и за националния отбор“, разясни Орлин Атанасов.

БФБаскетбол и Българското баскетболно общество си сътрудничат за развитието и популяризирането на баскетбола като масов спорт в България от 2016/2017, като федерацията предоставяше длъжностни лица за мачовете от организираната от ББО Българска баскетболна лига. Този формат на сътрудничество ще се запази и през следващите три сезона за третото ниво на българския баскетбол – Б група.

Пълен запис на пресконференцията можете да видите тук

Източник: БФБ