ФИБА излезе с официална позиция по повод темата за расизма. От международната централа осъждат остро всички форми на расова несправедливост, като призовават баскетболната общност да бъде част от промяната.

Ето и какво се казва в позицията на ФИБА, подписана от президента й Хамане Нианг:

"Баскетболът е спорт, изграден върху ценностите на сплотеността, откритостта и отговорността. Равните възможности не са стремеж на ФИБА, те са искане на всички. Като организация, отговорна за развитието на нашия спорт, ФИБА ​​трябва да действа като модел за подражание на цялата баскетболна общност. Модел за състрадание, разбиране и постоянна решителност да се подобрим и да дадем глас на всички.

ФИБА е политически неутрална организация, тъй като искаме баскетболът да изгради едно по-сплотено бъдеще, а не да допринася за разделения. Това обаче не означава, че трябва да мълчим по въпроса за расизма. ФИБА недвусмислено осъжда всички форми на дискриминация като посегателство върху основните права на човека. Няма място за това в баскетбола, в спорта или в който и да е аспект на обществото.

Последните събития са силно напомняне, че обществото, включително спортът, винаги може да направи повече за изграждането на по-силна и обединена общност. Нашите устави са ясно изразени към нулева толерантност към расизма и ФИБА ​​винаги ще се бори срещу дискриминацията от всякакъв вид.

Ние обаче не можем да почиваме, докато расизмът вече не е част от обществото. Ето защо днес моля вас, баскетболната общност, да бъдете част от промяната. ФИБА ще работи със своя комисия от играчи за разработване на конкретни действия срещу расизма в баскетбола. И макар че за нас ​​е важно да водим, за нас е също толкова важно да слушаме. Ето защо ние насърчаваме членовете на баскетболната общност да споделят ​​своя опит и идеи. Това е от съществено значение.