Заявки за участие в НБЛ за следващия сезон ще се приемат в срок до 15 юли. Това бе решено на Общо събрание на лигата, което се проведе по-рано днес в зала “Триадица” в София.

С 6 от 10 гласа „За“ бе прието да бъде запазен досегашният формат на шампионата в НБЛ – „3 етапа на разменено гостуване, като в третия етап класиралите се на по-задно класиране са домакини“. Клубовете предложиха новият сезон да стартира на 10 октомври, като тази дата може да бъде променена с оглед епидемичната обстановка в страната.

След гласуване с 8 на 2 гласа бе решено „форматът на турнира за Купата на България да остане под формата на турнир -  „Финална осмица“  с дирижиран жребий за четвъртфиналите и пълен жребий за полуфиналите. Домакин на турнира да бъде определен чрез жребий. Кандидатите трябва да покрият следните изисквания: подсигуряване на зала, заплащане на всички съдийски разходи, секретарски апарат, лекар и охрана.“

Президентът на БФБаскетбол и изпълняващ длъжността Генерален мениджър на НБЛ Георги Глушков представи пред представителите на клубовете възможността за сформирането на международна регионална лига – България – Северна Македония – Гърция.

Освен това, единодушно бе прието, че съдия от първа урна може да ръководи мачове, независимо дали участващите отбори са от един и същи град.

Решенията на Общото събрание на НБЛ ще бъдат представени за гласуване пред Управителния съвет на БФБаскетбол, след което ще могат да влязат в сила. Очаква се Управата да се събере до средата на юни.

Източник: НБЛ