Иван Алипиев пое нова роля като второкурсник отвъд океана. Крилото се справя много добре с ролята на основен реализатор и титуляр за Лойола Меримаунт в колежанското първенство на САЩ.

Първата ми година бе дълъг и труден път. Определено за мен това бе ценен опит в развитието ми, с много възходи и падения. Няма да го забравя. Имаше много разлики между двете години – моята роля, подходът ми, моята ориентация в отбора, в колежа и в града”, разказва пред официалния сайт на Лойола Иван Алипиев.

Това, което ми помогна е лятото между тези два сезона. Работих много, направих много жертви. Поглеждайки назад, определено си заслужаваше. Имаше подобрение. Хората ме гледаха по друг начин, вече не бях новобранец”, допълва крилото.

Още в първия мач на Лойола за 2019/2020 Иван Алипиев нанизва 25 точки, като е 9/14 при стрелбата си от игра, допълнени от 6 борби. В края на сезона българинът има общо 260 точки срещу 30 за първата си година, като прави четири пъти повече асистенции в три пъти повече изиграни минути, овладявайки близо седем пъти повече борби.

Сега Иван Алипиев отново е готов за работа. Той се подготвя в София, за да се върне към играта и да покаже още по-високо ниво в бъдеще.

Да бъдеш един от малкото български играчи в Дивизия 1 е наистина огромна отговорност. Да дойдеш от град като София в мегаполис като Лос Анджелис е културен шок. При пристигането си бях омагьосан от времето, хората и мястото, на което се намирам. Никога не съм мечтал да живея, да играя и да бъда в Ел Ей. Трябваше ми цяла година, за да се адаптирам напълно. Всеки път, когато се прибирах в България бях затрупван от въпроси за колежа и града. Ако се замисля и сега за това, ми изглежда като лудост”, допълни бившият младежки национал.

Определено съм горд и щастлив от това, че започнах от нулата и стигнах до Лос Анджелис, правейки това, което обичам най-много”, завършва Иван Алипиев.

Вижте го сами: