13 години по-късно. От 9 декември 2007 г., когато сложи подписа си да стане селекционер на мъжкия национален отбор на България, до днес, изминаха почти толкова. Пини Гершон обаче изглежда помни всеки миг и говори за страната ни с любов. Но няма как да бъде иначе. Самият той се чувства в значителна степен българин. И за първи път го заявява в откровено интервю пред репортера от спортната редакция на bTV Иван Боянов.

Уникалното интервю ще бъде излъчено на официалната страница на bTV Спорт във Фейсбук утре – събота (23.05), от 11:00 часа сутринта. Продължителността му пък е повече от впечатляваща: 1 час и 13 минути.

В него, Гершон, който класира България на европейското първенство в Полша през 2009 г., говори за всичките знакови етапи от забележителната си кариера. Голяма част от разговора е посветен именно на България.

България е моят втори роден дом. Всеки път, когато кацам в София се чувствам така, все едно се прибирам вкъщи. Дядо ми беше българин. Аз съм щастлив да се нарека българин. Заради дядо ми чувствах, че трябва да направя нещо за България. Да приема да застана начело на националния ви отбор беше лесно решение. Всъщност, не беше лесно, но беше решение, което ми донесе страхотни емоции, преживявания, радост и приятелства за цял живот”, коментира легендата във визитката, на когото стоят пет европейски финала и три трофея в Евролигата с Макаби Тел Авив.

Когато приех да водя България, аз не знаех почти нищо. Знаех точно три имена – Румен Пейчев, Атанас Голомеев и Тошко Стойков. С Пейчев сме били съперници в младежките национални отбори на България и Израел. Уви, бях от последните, които го видяха жив в последните му дни в болницата”, признава един от най-успешните треньори в историята на баскетбола.

Освен за дядо си, който е роден в България и чиято снимка на дядо и внуче зрителите и читателите ще могат да видят по време на едночасовото интервю, Гершон получава и предизвикателство от репортера Иван Боянов.

Имам предизвикателство за вас, сър. Елате отново да помогнете на българския баскетбол.

Отговорът не закъснява:

Можеш да попиташ Георги Глушков по този въпрос. В България им липсвах много преди да стана отговорен за израелската федерация. Многократно сме сядали с Георги и сме говорили на тази тема. Аз вярвам, че в България, вие имате по-добър потенциал за баскетбол, отколкото ние имаме в Израел. Но имате нужда от някой, който да ви хване за ръка и да ви напътства. Парите са проблем, но не вярвам, че са единствения проблем. Но генетично, българите са с по-добър потенциал от израелците, от израелските деца и подрастващи. И това е сигурно! Ние нямаме високи хора”, споделя Пини, който от 5 години е генерален мениджър на всички национални отбори на Израел в мъжкото направление, а през 2019 и 2018 г. 20-годишните на Израел станаха в две поредни години европейски шампиони в Дивизия А.

Гледайте цялото интервю на Пини Гершон пред Иван Боянов утре – събота (23.05), от 11:00 часа на официалната страница на bTV Спорт във Фейсбук!