НБА се сбогува с една от легендите си. На 78-годишна възраст този свят напусна членът на Залата на славата отвъд океана Джери Слоун.

 

Според информацията, бившият наставник на Чикаго и Юта не е успял да се пребори с усложненията от болестта на Паркинсон и деменцията, като с първата бе диагностициран през 2016 г.

Преди време бившият комисар на НБА Дейвид Стърн казва, че Джери Слоун е един от най-великите и уважавани треньори в историята на лигата отвъд океана. Джери Слоун е едва петият треньор, преминал границата от 1000 победи в най-силното първенство в света. Освен това, той е вторият, направил това с един отбор (Юта).

Джери Слоун е начело на Юта по време на финалите в НБА през 1997 и 1998 г., но и двата “джазмените” губят от Чикаго с Майкъл Джордан в състава след 2-4 победи в двете серии. Бившият гард извежда Джаз до 15 поредни участия в плейофите в периода от 1989 до 2003 г., макар че никога не е печелил наградата за Треньор на годината в НБА.

По време на активната си спортна кариера Джери Слоун носи екипите на Вашингтон и Чикаго. На НБА той завещава общо 10 571 точки, 5615 борби и 1925 асистенции.

Вижте го сами: