На 93-годишна възраст ни напусна една от легендите и основоположничките на големите успехи на българския женски баскетбол през 50-те години на миналия век – Калинка Симанова-Тотева, съобщават от българската федерация по баскетбол.

Родена e в Нова Загора на 21 юни 1926 г., тя играе баскетбол от 1940 до 1959 г. Носи екипа на Раковски, РР-43, Спартак и Локомотив София. Неизменна част от женския национален тим от създаването му през 1942 до 1956 г., като 12 години е негов капитан. Два пъти остава на крачка от медалите на европейските първенства - през 1952 и 1956 г.

Калинка Симанова-Тотева е едно от момичетата, които изиграват първия мач на националния отбор на страната ни през 1943 г. в Будапеща. Шампионка е на България 7 пъти и носител на Купата на България през 1951 г.

Европейска титла, европейски купи, олимпийски медали, световна слава – във всичко това е вградена сянката на едно поколение, което неизменно и справедливо свързваме с името на Симанова“, пише в една от книгите си популярната журналистка Надежда Богданова. В текста си журналистката продължава: “Не е необходимо човек да рови много в старите вестници – още от първите страници ще го погледне тя… Който я помни от игрището, ще я познае и без името, което почти никога не липсва в заглавията под рубриката „Баскетбол“. Симанова, Калинка, Киро. Който не е виждал как играе, е изпуснал поне десет от главните букви в азбуката на големия ни женски баскетбол."

Животът й е изцяло свързан с баскетбола - съпруга на друга легенда на играта у нас - Константин Тотев. Нейната дъщеря Иванка Тотева пък от години е част от екипа на световната баскетболна федерация ФИБА.

Опелото ще се състои на по-късен етап, когато най-близките й хора успеят да се приберат в България.

Екипът на bball.bg изказва своите съболезнования на близките и роднините на Калинка Симанова-Тотева!