Лъчезар Коцев гостува в студиото на ТВ1. Селекционерът на националния отбор за девойки до 18-годишна възраст говори преди поредния мач от БФБ е-баскет лигата. В последните години той е президент на Шампион 2006, както и треньор на женския тим.

Лъчезар Коцев сподели своето мнение за финансирането на клуба, за работата с подрастващите и за треньорите на столичани. 

Нашият клуб е на 14 години. С времето разбрах, че ако си организиран, правиш нещата от сърце и се раздаваш, можеш да се справяш с много неща наведнъж. Много е важно да имаш план за действие, който да изпълняваш. Липсата на инфраструктура, недостатъчната квалификация на треньорските кадри и конфликтите с родителите са част от нашето ежедневие. Трябва да се борим за по-добри места и да правим всичко с много желание. Родителите са много важен фактор. Без тях няма кой да стимулира децата и да ги води в залата за тренировки, както и да поема разходите им. Смятам, че при правилна комуникация между клуба и родителя вмешателство няма да има. Треньорските кадри са изключително важни. Те са тези, които изграждат клуба. Част са от основата на всяко едно дете, изисква се много време, за да се намерят правилните треньори и да се обучат. Важно е да имаме търпение, за да им покажем, че чрез треньорството могат да се изградят като личности”, заяви Лъчезар Коцев.

Доста от треньорите, които са били в нашия клуб, вече са поели по своя път. Аз много се гордея с това, защото тези хора, които са работили в Шампион, са продължили кариерата си като специалисти. Вече са водещи имена в страната и извън нея. Радвам се, че нашият клуб им е дал един трамплин за изграждане не само на състезатели, но и за треньори”, сподели наставникът.

В днешно време, ако някой каже, че не среща проблеми при намирането на финанси, значи е голям щастливец. Разбира се, че имаме такива проблеми, борим се всекидневно, за да се чувстваме по-добре. Когато има финанси, един клуб работи и не мисли за тази част от неговата дейност, а се концентрира изцяло върху баскетбола. Шампион се финансира от Министерството на младежта и спорта и Столична община. Непрекъснато сме в разговори с хора и фирми, които могат да ни окажат помощ. Таксите от родителите също са едно немалко перо за финансиране. Те са много важни за дейността на всеки един клуб”, каза още Лъчезар Коцев.

Имаме изградена програма за всички възрасти, която работи от много години. За тази методика отговарям аз. Стараем се с всички треньори на съответните възрасти да стигнем до определени технически и тактически умения. Убеден съм, че изграждането и ползването на една такава програма дава резултат в работата и в развитието на състезателите. Ако работата се прави на парче, няма как да има резултат. В клуба си имаме вътрешни семинари за отделните елементи. С колеги от Сърбия съгласуваме доста от нещата, които правим. Ходим на кампове в Сърбия от дълги години. Имаме обратна връзка, смятам, че следим тенденциите, които са в съвременния баскетбол”, разкри селекционерът на 18-годишните националки.

Следим развитието на децата как се справят с различните елементи. След пандемията ще направим тестиране, защото сме им дали индивидуални програми за работа. Искам да видя дали всяко едно дете е спазило програмата. Тези тестове ни дават обратната връзка дали съответните програми действат. От тях ще добием ясна представа къде сме в момента, защото този момент е доста по-деликатен от всичко, което сме имали до този момент“, поясни Лъчезар Коцев.

В нашата школа разчитаме на нашата работа, не сме от най-популярните клубове като име. Разчитаме на поетия ангажимент. Много е важно, когато родителят дойде при теб със своето дете, да изпитва удоволствие в началото, но след това да се поеме ангажимент към неговото израстване. Ако се работи целенасочено, тогава не е важно мястото или даденият треньор, а е важно децата и родителите да усещат, че израстват покрай нас. Винаги на това сме залагали в Шампион, за да сме търсени и да привличаме повече деца. От доста време работим със спорни училища, намиращи се в столицата. Привличаме и деца, които не са само от София. Нашите треньори не са само специалисти, но родители и възпитатели, а на моменти и най-близкият човек”, завършва Лъчезар Коцев.

Източник: Superbasket.bg