Стефан Михайлов гостува в студиото на ТВ1. Треньорът на женския ни национален отбор и Монтана 2003 говори преди поредната среща от БФБ е-баскет лигата.

Специалистът засегна темата за липсата на чужденки в българското първенство, за представителния ни тим и за Монтана 2003.

Разликата между женския и мъжкия баскетбол е огромна. Интересът към женския е доста по-малък. Първенствата се гледат по-малко, финансите са също по-малки, но за сметка на това в доста държави е поставено доста добро развитие. Не е добре за женския баскетбол в България да има само два отбора, които са развити професионално. Допреди четири години бяхме стигнали ситуация, в която първенството разполагаше с пет организирани тима на професионална основа. По най-различни причини постепенно тези отбори изчезнаха. Визирам Левски, Дунав Русе, Хасково 2012 и Нефтохимик 2010. Другата причина за липсата на популяризация е, че големите градове в България нямат добре развити тимове, както е при Монтана и Стара Загора. Когато имаш само два добре организирани клуба, обхващаш около 25 баскетболистки. С такава бройка не може да се прави баскетбол“, подчерта селекционерът на “лъвиците“.

Бюджетът и организацията на Монтана 2003 са доста по-добри от на някои клубове, които играят в НБЛ. Бюджетът ни отстъпва на отборите, които се състезават в Евролигата и Еврокъп, но смятам, че е добър за средното европейско ниво. Парите в отбора на Монтана са осигурени от различни спонсори. Кметът Златко Живков има основна заслуга за убеждаването на тези спонсори да дават пари. Той е кмет на града от 20 години и организира всичко в този клуб, за да може той да функционира и да се развива добре”, казва Стефан Михайлов.

Решението да не играят чужденки в българското първенство беше взето преди три години. През тази срокът ще изтече и трябва да се вземе ново решение. Ние сме единствената страна в Европа, която нямат право да играят чуждестранни баскетболистки. Причината да се вземе това решение беше, че преди три години имаше тимове, в които бяха картотекирани по четири чужденки. Реално право имаха да играят само три. Смятам, че три чужденки бяха много, всяка чуждестранна баскетболистка заема мястото на някоя българка. С неговото взимане се даде шанс на абсолютно всички млади състезателки да влязат в професионалния баскетбол. За мен това решение беше абсолютно правилно, но за сметка на това изчезнаха няколко отбора. Ако имаше по-силни тимове и бяха останали чужденките, може би някои от момичетата нямаше да намерят място в женския национален отбор. Когато не играеш в женски отбор, трудно можеш да постигнеш някакъв резултат в националния тим“, допълни наставникът.

Намирахме се в много трудна група по време на миналите квалификации за европейското първенство. Тогава бяхме в поток, в който се намираше съставът на Испания. Този път групата ни е доста по-равностойна. Исландия е на нашето ниво, но отборът на Словения израства през последните години. Гърция успя да изгради добър национален тим, въпреки смяната на поколенията. Започнахме квалификациите отлично срещу коравия състав на Исландия, направихме много добър мач и срещу словенките. В този тим има две баскетболистки, които играят в Евролигата и направиха разликата срещу нас. Този отбор успява да се събере на лагер през три или четири месеца, докато ние влязохме в тези два мача след една година пауза и четири дни подготовка. Словенките дойдоха в България, след като бяха участвали на европейско първенство и 50-дневна подготовка. Мисля, че изиграхме мача срещу тях на едно добро ниво, но не успяхме да победим”, завърши Стефан Михайлов.

Източник: Superbasket.bg