На 6 май отбелязваме Гергьовден, може би един от най-големите български празници. Името Георги е едно от най-популярните в България. 

Свети Георги е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. Според християнското му житие е бил славен военен стратег, умрял от меча на император Максимилиан заради вярата си. В иконите се изобразява на бял кон, пронизващ с копие змей - затова се нарича и Свети Георги Победоносец.

Българските легенди пък го представят като славен юнак, спасяващ девойка от ламята от долната земя. Затова се свързва с храбростта на армията, която празнува на същия ден.

В родния баскетбол също си имаме немалко именици. Сред тях са президентът на българската федерация Георги Глушков, една от легендите на националния ни отбор и Левски Георги Младенов, един от най-успешните родни наставници Георги Божков, треньорът на Академик София Георги Давидов, бившият баскетболист на Спартак Георги Бързаков и крилото на исландския ИР Георги Боянов. При дамите пък днешният ден по-специален за гарда на Берое Гергана Иванова и за първата българка, част от женската НБА Гергана Брънзова.

И както мъдро смята народа,всяка капка гергьовски дъждец жълтица носи."

Екипът на BBALL.BG честити празника на всички именици и им желае здраве и нека името им дава сила!