Eдна от българските баскетболистки, докоснали се до женската НБА, Гергана Славчева бе специален гост в последния епизод на подкаста “Стани по-добър“. Това е нов проект, а негови създатели са бившите състезатели Веселин Веселинов и Гергана Брънзова.

Eто и какво каза тя:

Коя е Гери Славчева?

Мога да се определя като една щастливка, сбъднала детските си мечти, както в баскетболен план, така и в личен план. Това е Гери Славчева.”

За баскетбола

Това е моят живот. Получих едно прекрасно образование. Имахме план с БФБ да обясним на малките момиченца колко е важен този спорт. Искахме да гостуваме и в Бургас, но заради коронавируса това не се случи. Благодарение на играта имах шанса да се докосна до женската НБА, да играя в Европа, срещнах съпруга си. Това продължава и до днес.

За треньорството

По-лесно е да си играч. Сега разбирам какво е било на моите треньори. Седиш там, край игрището и обясняваш, тропаш с крак и който разбрал, разбрал. Докато ако си играч, там е по-лесно – взимаш топката и нещата се случват. Сега взимам дъската и маркера, но някой път не се случват нещата. По-трудно е да си треньор. На мен специално все още ми е ново. Аз съм треньор от година и половина. Имам отбор до 16 години в Славия, а покрай дъщеря ми – и до 12 години. Все още съм млад треньор. Все още усещам, че разсъждавам като играч. Това малко или много някой път ми изиграва лоша шега. Има още какво да уча. Баскетболът ми е много ясен, но просто трябва да го предам на децата.

За мотивацията и децата

Разказвам на момичетата за моя личен опит. Споделяме различни неща. Интересно им е. Слушат с интерес. Повечето от тях имат големи амбиции. Имам две момичета, които ако продължават да работят и да се развиват, могат да стигнат до женската НБА. Имам два от най-големите таланти в България - Гергана Бимбова и Яна Карамфилова. Има и други, разбира се.

Цялото гостуване на Гергана Славчева в “Стани по-добър“ можете да чуете сами: