Днешната дата (30 април) определено е в графата “специални” в българския баскетбол, защото именно на нея в Плевен е родена една от легендите в женското ни направление – голямата Полина Цекова. Тя има повод да почерпи днес, тъй като празнува своя 52-ри рожден ден.

Полина Цекова е единствената българка, стигала до върха в най-силното първенство в света при дамите – женската НБА. В Хюстън все още потръпват при споменаването на името й. С изявите си отвъд океана печели признанието на легенди като Шакил О'Нийл и Скоти Пипън.

Границите на Eвропа продължават да бъдат тесни за нейните успехи. Тя е носителка на Купа "Ронкети" с френския Тарб през 1996 г. и има още един финал в турнира през 2002 г.. Със същия отбор 196-сантиметровата баскетболистка е завоювала златото във Франция, но има три поредни златни медала от надпреварата за купата на страната (1996, 1997, 1998 г.).

Напуска България като шампионка с Локомотив София от 1991 г., за да премине в редиците на италианския Приоло. Понастоящем работи с бодрата смяна на Тарб, а по нейните стъпки уверено върви и нейната дъщеря Емма.

Екипът на BBALL.BG честити празника на голямата Полина Цекова, като й пожелава здраве, щастие и много успехи!