„Диагноза оранжево”. В дни на социална изолация и на свят, който съществува с натиснат мощно бутон „PAUSE” за неопределено време, един отлично познат баскетболен човек в България, не може да си намери място от радост. Неговото име е Борислав Пелтеков и той въобще не се нуждае от представяне, но виж, книгата, която дългогодишния наш съдия и настоящ комисар в НБЛ написа, си струва всеки ред.

Реферът, зад гърба на когото стоят близо 1500 мача за 26 години кариера, вече държи гордо в ръце творбата си, която кръсти не случайно именно така: „Диагноза оранжево”. Как иначе да обясни страстта си към холандския футбол, която владее сърцето му в продължение на цели 46 години?

Книгата се простира върху 235 страници, от тях – 200 са чист текст, 16 страници снимков материал и черешката на тортата е статистическо приложение. Ако искате да знаете всичко за „лалетата”, да разберете неизвестни до момента факти, да научите имената на нови футболни герои, донесли световна слава на отборите си – това четиво със сигурност ще ви остави без дъх, а добрата новина е, че книжката е вече на пазара.

Сред първите, които се сдобиха с нея, естествено, бяха баскетболни и футболни личности. С „Диагноза оранжево” се похвали Николай Падалски – дългогодишен президент на женския баскетболен тим на „Дунав” Русе, както и Любомир Божанков – син на легендарния треньор на мъжките отбори на „Славия” и „Левски” Стоян Божанков и дългогодишен професионален футболист.

Сред първите, сдобили се с книжката са и Дечо Коешинов - дългогодишен национал, шампион с Лукойл Академик в Южната конференция на ФИБА, носител на титлата и на купата на България, както и Николай Тенев - дългогодишен баскетболен общественик, мениджър, треньор, фотограф и деятел.

Заради извънредното положение в България, на този етап, официалното представяне на книгата се отлага за неопределено време. Пелтеков е сред най-ревностните привърженици на холандския футбол и в частност на гранда „Аякс” у нас. Притежава уникална колекция от снимки с автографи, фен-артикули и материали за „лалетата” от мига, в който за първи път сърцето му трепва заради холандците, а този миг той си го спомня така, все едно е било вчера – световното първенство през 1974 г.