Днес, 1 април, е важна дата в български мъжкия баскетбол. На този ден преди 57 години в Бобошево се ражда eдна от легендите у нас Сашо Везенков, който понастоящем изпълнява функциите на изпълнителен директор на агенцията за мениджмънт и реклама в спорта към Лукойл.

В дългогодишната си кариера Сашо Везенков носи екипа на Балкан, с който завоюва три титли и три купи в периода от 1986 до 1989 г. Извън България продължава с играта в кипърския Апоел, с който става шампион и вдига купата в периода от 2001 до 2002 г.

Сашо Везенков защитава и цветовете на България, като има участия на три европейски първенства за мъже, съответно през 1985 г. в Германия, в бивша Югославия през 1989 г. и в Италия през 1991 г. И на трите шампионата представителният ни тим финишира в Топ 8 на Стария континент.

След като окачва кецовете, Сашо Везенков изпълнява важни ръководни функции в Лукойл Академик, който се превръща в хегемон в родния баскетбол и властва повече от десетилетие. По стъпките на бившия баскетболист уверено крачи и неговият син Александър, който понастоящем е част от гръцкия гранд Олимпиакос.

Вижте някои моменти от престоя му в Кипър: