В Белград на 95-годишна възраст почина бившият Генерален секретар на ФИБА Борислав Станкович. Новината съобщи сръбският В92.

Станкович е член на Залата на Славата на ФИБА. Той е вторият генерален секретар в историята на световната централа след Уилям Джоунс. След него на поста застава починалият също наскоро Патрик Бауман.

Роденият в Бихац, Босна и Херцеговина през 1925 г. Станкович прави кариера на терена в Железничар и Партизан, освен това е един от основателите на Цървена звезда. Той е първият играч, отбелязал кош на световно първенство. Генерален секретар на ФИБА от 1976 до 2003 г., а също – бивш член на МОК. Неговото име се свързва с прогреса на баскетбола и превръщането му в един от най-популярните спортове в света, а също – с лобирането и разрешаването на звездите на НБА да играят на Олимпийски игри и успеха на тази идея на Игрите в Барселона при триумфа на САЩ с Джордан, Пипън, Малоун, Баркли и т.н.

Президентът на БФБаскетбол Георги Глушков изпрати съболезнователно писмо до семейството на Бора Станкович.

"Той бе велик човек, баскетболна легенда, която отдаде целия си живот за развитието на любимия си спорт. Неговият принос в баскетболния свят е безценен и никога няма да бъде забравен! Поднасям Ви най-искрените си съболезнования!", се казва в писмото.

Източник и снимка: БФБ