Мачовете от Евролигата ще бъдат спрени поне до 11 април заради коронавируса. Това обяви президентът на най-силната клубна надпревара на Стария континент Жорди Бертомеу в своя изявление по повод събитията в Европа и по света.

От първия момент, когато COVID-19 пристигна в Европа, ние приехме този проблем с максимална сериозност, следвайки инструкциите на националните и регионалните правителства, както и тези на съответните световни власти. Това ни накара да вземем непопулярни решения, включително да играем мачове пред закрити врата или да преместваме двубои, които навредиха на най-ценното ни съкровище - феновете и в крайна сметка ситуацията ни принуди временно да спрем турнирите си, за да защитим участниците и феновете, както и да допринесем за усилията, които нашите общности полагат в борбата с глобалната пандемия като цяло.

Ако цялата ситуация носи нещо добро, това е доказателството, че семейството на баскетбола и Евролигата е уникална общност, към която всеки може да се почувства много горд, че принадлежи.

Ще продължаваме да ви предоставяме моменти от нашите състезания в euroleague.net и официални платформи за социални медии, където също ще намерите допълнителни актуализации за ситуацията с COVID-19. Ние също ще работим в тясно партньорство със своите носители на права, за да забавляваме феновете, които се оказват в необичайна ситуация.

Надяваме се, че можем да запишем „победа“ възможно най-скоро и състезанията да бъдат възобновени. Евролигата ще продължи да следи ситуацията ежедневно, тъй като нашите медицински експерти работят в партньорство с експертите по обществено здраве. Междувременно ви препоръчваме да следвате всички предпазни мерки, препоръчани от органите за обществено здраве във вашите страни и Световната здравна организация, за да предотвратите разпространението на вируса колкото е възможно повече."

С най-добри пожелания,

Жорди Бертомеу,

президент и изпълнителен директор на Евролигата