Сериозна конкуренция имаше и в графата за Най-добрите млади играчи на България за 2019 г. в анкетата на федерацията. Вотът си за тях дадоха журналисти, треньори, както и капитаните на отборите в А група, мъже и жени и НБЛ.

За Най-добър млад баскетболист на страната за 2019 г. бе определен Цветомир Чернокожев. Капитанът на младежкия ни национален отбор остави зад себе си в допитването Борислав Младенов, Ивайло Тонев, Иван Алипиев, Лъчезар Димитров, Емил Стоилов, Константин Костадинов, Мартин Йорданов и Никола Станчев.

През 2019 г. Цветомир Чернокожев демонстрира качествата си с екипа на Академик София, с който достигна до полуфинал в турнира за Купата на България. Освен това, той се превърна в Реализатор №1 и Борец №1 на европейското първенство, Дивизия Б в Португалия при 20-годишните.

 

За Най-добра млада баскетболистка на България за миналата година пък бе определена Карина Константинова, която изпревари в допитването Гергана Иванова, Деница Петрова, Ивана Николова и Янина Тодорова, както и по-младите Илияна Георгиева и Яна Карамфилова.

Карина Константинова ликува с Берое в Адриатическата лига за жени през 2019 г., игра финал при жените и в турнира за Купата и Суперкупата на България. Освен това, тя стана шампионка с националния отбор за жени до 20 г. от европейското в Прищина, където попадна и в Идеалната петица.

Както бе обявено, церемонията по награждаване на най-добрите баскетболисти у нас за 2019 г. е поредното публично масово събитие, което бе отменено заради коронавирусa. Всички лауреати на призовете ще получат своите награди в удобен следващ момент.