Днешният 8 март, освен международен празник на жената, бележи една от най-паметните дати в историята на баскетбола у нас, диктуван от дамите. На този ден преди 36 години в Будапеща България се сдобива с европейски клубен шампион, след като Левски Спартак поставя на колене един от най-скъпоструващите и класни тимове през 80-те години на миналия век – Зулу Виченца с 82:77 в изключителен финал.

На 8 март 1984 г. със златни букви в историята на европейския клубен баскетбол имената си оставят едни от най-добрите български баскетболистки за всички времена. Стария континент се прекланя пред състезателки като Надка Голчева (б.а. - капитан), Петкана Макавеева, Силвия Германова, Мадлена Станева, Красимира Банова, Радмила Василева, Нина Хаджиянкова, Костадинка Радкова.

В съблекалнята на тогавашния носител на КЕШ се събира сплав от талант, трудолюбие, майсторство, характер, възпитание, интелект. И, разбира се, красота. Преди 11 години се събират отново, тъй като международната централа чества тяхната 25-годишнина от онзи златен миг в унгарската столица.

И сме най-красиви, и сме най-добри.“ Това изречение става запазена марка на последната голяма генерация в женския баскетбол у нас. Генерация, която дълги години изнася лекции и на национална ниво по европейски и световни форуми. Генерация, която всеки треньор мечтае да има на паркета пред себе си.

Този тим на Левски Спартак е пример за колектив, за единство, без злоба, без завист, а кавгите си отново решават заедно зад четирите стени на съблекалнята. Парите никога не са ги водили, макар че този тим на Левски Спартак е първият, в който треньорът въвежда специална система за премиране.

Екипът на bball.bg им честити празника, както и всички наши читателки!