България попадна в група B с Франция, Китай и Доминикана за първото си участие на световно първенство за юноши до 17 г. Това отреди жребият, който се проведе днес в зала “Опал“ на хотел “Рамада София Център“ в столицата.

"Доволни сме от жребия, нямахме особени предпочитания. Важното е, че сме на световно първенство и ще играем с най-добрите. За нас е привилегия, че сме на световно, дори и като домакини, радваме се, че ще сме на този силен форум. Не сме мислили за представяне, важното е да играем добре и ще се постараем да сме конкурентни на тези отбори", заяви по повод жребия селекционерът Даниел Клечков.

Eто и останалите групи:

Групи А:

Канада, Италия, Австралия, Египет

Група С:

Испания, Турция, Корея, Аржентина

Група D:

САЩ, Русия, Мали, победителят от Япония/Нова Зеландия

 

Жребият уважиха президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков, представители на част от участващите отбори, както и гости от ФИБА. Част от церемонията станаха легендите и медалистки от Олимпийски игри Диана Брайнова, Снежана Михайлова, Надка Голчева и Петкана Макавеева, които сподели най-ценните си спомени от участия на големи форуми.

Преди началото на жребия бе представена и купата-уникат за шампионата на планетата при юношите до 17 г., който ще се проведе от 4 до 12 юли в “Арена Армеец”, както и градът-домакин.

Това е историческо събитие за нас – да приемем такъв форум. Сега нашият отбор ще се състезава с най-добрите, което е много вълнуващо. Благодаря за това на министъра на спорта Красен Кралев. Най-важен за нас е жребият”, заяви Георги Глушков.

Доволен съм, че мога да участвам в първия за България жребий за световно за юноши. Министерството на младежта и спорта винаги ще помага за развитието на младите. Пожелавам успех на всички в жребия”, добави заместник-министърът на спорта Стоян Андонов.

Вижте пълен запис на жребия: