Четири от легендите на българския баскетбол ще изтеглят жребия за световното за юноши до 17-годишна възраст. Съставът на групите за предстоящия в София Мондиал ще бъде определен на 6 март от 11.00 ч. с церемония в зала “Опал“ на хотел “Рамада София Център“ в столицата. Самото Световно първенство ще се проведе в “Арена Армеец“ от 4 до 12 юли.

Медалистките от Олимпийски игри Диана Брайнова, Снежана Михайлова, Надка Голчева и Петкана Макавеева ще са ВИП-гостите на церемонията по теглене на жребия. Те ще участват в определянето на групите на турнира, съобщават от родната федерация по баскетбол.

Петкана Макавеева е родена на 4 октомври 1952 г. В славната си кариера играе за Септемврийска слава, ЦСКА, Академик София, но най-силните си години посвещава на Левски Спартак. Девет пъти е шампионка на България, а десет пъти вдига Купата на страната. Тя е сред златните момичета, които печелят Купата на Европейските шампионки през 1984 г. с Левски Спартак, а също и купата “Лиляна Ронкети“ със „сините“. Седем години е капитан на националния ни отбор, с който е носител на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. и бронзов от Монреал 1976. Има и два медала от европейско първенство, съответно от бронзов от 1976 г. и сребърен от 1983. През 1976 г. е включена в Идеалния отбор на Европа.

Надка Голчева е родена на 12 март 1952 г. Прекарва цялата си кариера в Левски, като 10 години е капитан на отбора. Носител на 6 титли и девет Купи на страната. Тя е сред златните момичета, които печелят Купата на Европейските шампионки през 1984 г. с Левски Спартак, а също –  и два пъти купата “Лиляна Ронкети“ със „сините“. Неизменна водеща фигура в националния отбор, с който е носител на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. и бронзов от Монреал 1976. Двукратна сребърна медалистка от eвропейско първенство и веднъж печели бронзов медал. Включена е в Идеалния отбор на Европа за 1984.

Снежана Михайлова е родена на 29 януари, 1954 г. Професионалният й път минава през Академик Варна, Академик София и Славия. По два пъти е шампионка и носителка на Купата на България. С националния отбор е носител на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. и на бронз от Монреал 1976. Бронзова медалистка от европейското първенство през 1976 г.

Диана Дилова-Брайнова е родена на 1 ноември, 1952 г. Състезателната й кариера преминава в столичния Локомотив, с който е носител на Купата на България през 1971 г. Осем години е неизменна част от националния отбор, с който е носител на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. и бронз от Монреал 1976. Има и още два медала от европейски първенства.

Съчетаването на опита и младостта по време на жребия се превръща в запазена марка за организаторите на Световното първенство от БФБаскетбол. От централата вече събраха настоящите играчи на мъжкия национален отбор с техните наследници от юношеския състав, който ще се бори за слава на Мондиала в София. Двата тима заедно представиха логото на шампионата, като заснеха специално видео. “Изгряваме заедно“, казват мъже и момчета в клипа, който можете да видите тук:

По време на жребия утре ще бъде представена и специалната купа-уникат, която шампионът на планетата ще получи през юли.