Мартин Коцев със сигурност няма да забрави скоро подновяването на мачовете в НБЛ. Гардът фиксира трипъл-дабъл от 11 точки, 10 борби и 11 асистенции при успеха на своя Академик София над Черно море Тича с 89:72.

BBALL.BG се свърза с Мартин Коцев, за да ни разкаже малко повече за стореното, за сезона със селекцията от Правец и за себе си. Ето и каквo сподели той:

- В последния мач направи трипъл-дабъл срещу бившия си отбор – Черно море Тича. Как гледаш на това?

- Доволен съм от постижението, но съм по-развълнуван, че труда ми се отблагодарява и съм мотивиран да продължавам по същия начин.

- Не игра известно време в началото на сезона. Как се чувстваш сега?

- Трудно ми беше в началото да навляза в ритъм след месеци възстановяване и при положение, че сезонът беше в разгара си и всички играчи бяха вече в топ форма. Мисля, че в момента съм наваксал изпуснатия период и се чувствам много добре. Сега е време да надграждам.

- Свикна ли вече със съотборниците си в Академик?

- Да, разбирам се с всички момчета. Колективът е добър, атмосферата е амбициозна и надеждна и се надявам да го показваме в останалите мачове.

- Тимът ви е на пето място в класирането. Може ли да се изкачи по-нагоре до края на редовния сезон?

- Мисля, че ако успеем да задържим петото място, това ще е отлично представяне за млад отбор, съставен от предимно българи. Това не означава, че ще легнем под ножа и ще се оставим на първите четири отбора. Ако имаме шанс за по-горно класиране, ще се мъчим да се възползваме.

- Какъв е като треньор Георги Давидов?   

- Георги Давидов като треньор е тотален професионалист, търпелив и спокоен. Идеалният човек, който да ръководи този млад отбор.

- Какви съвети ви дава легенда като Петко Маринов?

- Петко Маринов винаги ни помага в трудни моменти и мачове с истории и примери от неговия уникален и безкраен опит. Дава ни съвети за и извън терена, които са безценни.

- Докъде искаш да стигнеш с Академик?

- Толкова далеч не съм мислил. Живея в момента. Сега целта ни е да задържим класирането си и като я постигнем, следващия сезон ще мислим за още и още.

- Разкажи ни малко за теб… Как започна да тренираш баскетбол и кой бе първият ти треньор?

- Баща ми ме записа да тренирам през уикендите, но не ми харесваше отначало. Като почти всяко малко дете исках да бъда футболист. Един ден моят баща ми донесе играта NBA Live 07 и тогава се влюбих в баскетбола. Започнах да тренирам сериозно в Черно море с първия ми треньор Владо Янчев.

- Първият ти кош…

- Първият ми кош е бил в началото на първи клас, когато съм започнал да тренирам.

- Любимият ти играч е…

- Любим играч ми е Леброн, заради цялостната му игра.

- НБА или Евролига?

- Предпочитам да гледам Евролигата, която има по-общо с баскетбола, който играем и следя НБА заради зрелищата.

- Къде би искал да се видиш след 5 години?

- След пет години искам да съм на най-високото ниво, достижимо според възможностите и таланта ми.

- Какво би казал на хората, които подкрепят Академик и на почитателите на играта у нас?

- На нашите фенове бих искал да кажа, че оценяваме подкрепата и се надяваме да пълнят залата и занапред. На баскетболните фенове в България ще кажа, че картинката не е толкова черна, колкото сами си я описваме и стъпка по стъпка ще се върнем на баскетболната карта в Европа.

Снимки: LAP.BG, НБЛ, Академик София