Националните отбори на България за мъже и юноши се обединиха, за да представят заедно логото на предстоящото Световно първенство за момчета до 17-годишна възраст. Настоящето и бъдещето на играта у нас се събраха, за да участват в специално видео, промотиращо шампионата на планетата, на който София е домакин от 4 до 12 юли в “Арена Армеец“.

Логото включва символи, както на Световното първенство, така и на страната домакин – България. Основна е фигурата на традиционния за българите лъв, който държи с опашката си баскетболна топка. Цялата композиция пък напомня формите на купата-уникат, която ще получи световният шампион на 12 юли. Допълнително в дизайна са включени елементи, напомнящи български шевици и някои от основните символи в тях, като тези, представляващи семейството и сродените племена. Посланието е ясно – “ние сме семейството на баскетбола и това ни сродява”.

Сплотеността е в основата и на слогана на Световното първенство – “Изгряваме заедно“. Мотото е директна препратка към идеята на форуми като този, събиращи на едно място необработените диаманти на световния баскетбол, които ще изгреят в София и ще блестят по терените през годините.

Именно на световно първенство изгряват много звезди, които днес са имена в НБА и световния баскетбол. Босненецът Джанан Муса държи рекорда за най-много точки – 50, през 2016 г. На турнира в Хамбург през 2010 г. изгряват звездите на Брадли Бийл, днес част от Вашингтон и Маркиз Тийг от Мемфис, на поляка Матеуш Понитка и др. Две години по-късно със слава името си окичват хърватинът Марио Хезоня, който днес е в Портланд, австралиецът от Кливланд Данте Екзъм и др. На последното първенство през 2018 г. в Аржентина пък доминира американецът Джейлън Грийн, който от много специалисти е смятан за бъдещ №1 в драфта на НБА.

Източник и снимка: БФБ