Силни отбори от Русия, Беларус и Турция пристигат в София за Международния турнир в памет на легендарната българска спортистка Ваня Войнова. Надпреварата се организира за четвърта поредна година от "София – европейска столица на спорта“ и Славия. В това издание турнирът е за момичета до 13-годишна възраст, след като през 2019 г. бе за 18-годишни.

От петък до неделя зала “Триадица” ще бъде домакин на срещите на четирите отбора. Турнирът ще се проведе по системата "всеки срещу всеки". Първите два тима отиват на финал, останалите ще спорят за третото място. Освен домакините от Славия, тази година ще участват Сборен тим на Гомелска област от Русия, МБУ СШОР Сергей Владимирович Гусев от Беларус и ТЕД Анкара Колежи от Турция. Така на практика шампионките от преди две години от Славия ще имат възможността да си върнат трофея, който миналата година отстъпиха на румънките от Търговище.

"Благодарение на Столична община и Славия вече четвърта година се организира турнир в памет на Ваня Войнова. Това е чудесна възможност нашите млади таланти да се срещнат с представители на водещи школи в световния баскетбол. Пожелавам успех на участниците и дано повече подобни прояви съдействат българския женски баскетбол да възвърне предишните си позиции", заяви президентът на БФБаскетбол Георги Глушков на пресконференция днес в Информационния център на “София – европейска столица на спорта“.

На срещата с медиите присъства и селекционерът на България Росен Барчовски, който е син на легендата Ваня Войнова.

Няма по-чисто нещо от детския спорт. Благодаря на "София – европейска столица на спорта" и на Славия, че поддържат традицията и полагат усилия от година на година турнирът да става все по-качествен. Призоваваме столичани и гостите на града да подкрепят през уикенда бъдещите ни таланти и да се насладят на качествени мачове в зала “Триадица”, добави Росен Барчовски.  

Благодарност към “София – европейска столица на спорта“ отправи и президентът на БК Славия Васил Йотов, който разкри, че в клубa се подготвят над 250 деца и вероятно от следващата година този турнир ще бъде през есента за удобство на участниците.

Каним децата от всички школи да присъстват в залата и да проследят турнира. Идват отбори от много силни в баскетбола държави. Този път сме потърсили разширяване на географията и за първи път ще видим млади баскетболистки от Русия, Беларус, Турция. Това е критична възраст за децата и трябва да им осигурим повече подобни възможности, повече зали и средства, за да спортуват,“ каза на срещата с медиите изтъкнатият треньор в женското направление Георги Божков, в момента спортен директор на Славия.

Източник и снимка: Stolica.bg