На днешния ден президентът на Балкан Михаил Михайлов празнува рожден ден. Пред официалния сайт на ботевградския клуб той говори за своя юбилей, за играта и за клуба.

 - Гледайки в настоящето, какво мислите за представянето на мъжкият отбор на Балкан този сезон?

- Имахме едно много тежко лято, в което направихме всичко възможно да задържим част от миналогодишния отбор, но се оказа, че най-трудното време е това след спечелването на шампионската титла. Гледайки към нещата от днешна гледна точка, беше невъзможно. Исканията на някои от момчетата се вдигнаха тройно или четворно. Това е тяхно право, разбира се, те така виждат нещата и са преценили. Смея да кажа, че Балкан направи един приличен отбор. С промените, които направихме след това, отборът в следващите 4 месеца придоби един добър облик и развитие. Радвам се, че отборът заигра добре и хората отново застанаха зад него. В началото наистина имаше убийствени критики и плюене по играчи, треньори, ръководство. Донякъде го разбирам и приемам щом съм на тази позиция, трябва да се съобразяваме и с хвалбите и критиките. Към момента Балкан е на първо място в първенството. За съжаление изгубихме Купата на България, но продължаваме напред. Имаме да защитаваме титлата, ще се борим със зъби и нокти тя да остане в Ботевград.

- Имахте страхотна школа. Ще видим ли в мъжкия отбор някои от тези деца?

- Ако не го видим, значи нищо не сме направили, само сме надували един балон, който ще се спука в един момент. Твърдя, че отдолу идват децата, които в един прекрасен момент ще попаднат в мъжкия отбор. Убеден съм, вярвам и съм сигурен в това. Посещавам много от тренировките на подрастващите, виждам как здраво работят треньорите и искат децата да се трудят. Същевременно аз изисквам същото и от треньорите. Смятам, че преминаването на състезатели от школата в мъжкия отбор е въпрос на време и съм сигурен, че ще се случи.

- Как виждате развитието на Балкан в следващите 10 години и какво си пожелавате в личен план?

- Надявам се Балкан да продължи да се развива възходящо, да успее да изгради максимално повече играчи, собствени кадри, на които да се радваме в първия отбор. Надявам се клубът да има подкрепата на хората, както до момента и на спонсорите. Без обществената подкрепа, хората зад гърба ни, няма смисъл от това, което правим. Спортът е измислен да радва хората, да им доставя емоции. Понякога положителни, понякога отрицателни като вчера, но не мога да кажа, че и на финала за Купата бяха толкова отрицателни, защото когато виждаш, че отборът се бори и раздава, не може да не си доволен. Понякога просто не се получават нещата. Един път печелиш, друг път губиш. Това искам да видя в Ботевград - стъпка по стъпка, клубът да заема своето положително място в обществото. За града ни Балкан е от изключително огромно значение. Баскетболният отбор е емблемата на Ботевград. Където и да отидем, каквото и да правим, винаги ни посрещат като емблемата на Ботевград. Искам това да остане така. Балкан да върви стъпка по стъпка към своята баскетболна идентичност.

Дано не прозвучи нескромно, но в личен план си пожелавам един ден да видя моя син с екипа на Балкан. Това е една моя мечта. Далеч съм от идеята да го натоварвам с очаквания. Ако детето се труди и има някакъв шанс, това е нещото, което си пожелавам днес. Здраве на моето семейство, всички хора, които обичат баскетбола и ни подкрепят, на всички спонсори, за да може да ни има и нас. Без финансов ресурс съвременният спорт е немислим. Пожелавам на хората около мен, екипа, с който работя също да е здрав, за можем заедно да продължаваме да градим това, което сме започнали. Тухла по тухла, керемида по керемида, да изградим по най-добрия начин нашата къща - Балкан.

Какво още казва Михаил Михайлов можете да прочетете тук