КАКВО СЕ СЛУЧИ: Левски Лукойл стана първият отбор след Лукойл Академик през 2013 г., защитил Купата на България. Това се случи, след като селекцията на Тити Папазов надви Балкан с 86:78 във финала на надпреварата в столичната зала “Универсиада”. Това е второ отличие за Левски Лукойл през сезона след Суперкупата от октомври 2019 г.

И ОЩЕ: За столичани това е втора купа, откакто Лукойл-България застана зад тима и общо 17-та в историята на клуба. Седма пък е тя във визитката на наставника Константин Папазов (б.а. – през 2001 г., 2006 г. с Лукойл Академик, 2009, 2010 и 2014 г. и през 2019 г. със “сините”). 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ: Пред погледите на легенди на “сините” като Надка Голчева, Петкана Макавеева и Георги Младенов Левски Лукойл стартира ударно и чрез Данило Тасич, Христо Захариев и Венцислав Петков поведе с 23:10 в края на първата част. Балкан отговори чрез Марко Радонич и Алекс Симеонов за 18:23. Христо Захариев обаче нямаше спиране с 18 точки, а “сините” държаха лидерството, въпреки силната игра на Алекс Симеонов за Балкан, а на почивката резултатът бе 44:37 в тяхна полза.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ: Домакините държаха аванса си, макар че Балкан се доближи отново на 5 точки. Две неспортменски нарушения – по едно на Балкан и едно за Левски Лукойл плюс техническо за пейката на ботевградчани видяха още зрителите в залата. След 30 минути игра столичани имаха преднина от 11 точки за 66:55. През последната четвърт опитите на “зелените” да направят обрат не бяха достатъчни, а Левски Лукойл не изпусна лидерството си и ликува пред препълнените трибуни на зала “Универсиада”. 

НАЙ-ДОБРИ: Христо Захариев завърши с 25 точки, 5 борби и 5 асистенции за Левски Лукойл. Данило Тасич добави 16. Венцислав Петков се отчете с 12 точки. Чавдар Костов и Зейн Ноулс реализираха по 11 точки.

Дейшон Найт бе най-резултатен за Балкан с 19 точки. Алекс Симеонов отбеляза 16.

СТАТИСТИКА ОТ ЛЕВСКИ ЛУКОЙЛ - БАЛКАН