Високопоставени личности, легенди на спорта, бивши и настоящи национални състезатели, известни треньори и ръководители се очакват на днешното честване на 100 години баскетбол в България.

Гостите на грандиозната церемония в София ще са близо 500, а сред тях личат имената на генералния секретар на ФИБА Андреас Заклис, генералния секретар на ФИБА Европа Камил Новак, а също и българския екип в световната баскетболна централа в лицето на Коста Илиев, Иванка Тотева и Радмила Василева.

За церемонията се чака и най-именитият треньор, водил националния ни отбор за мъже, европейският клубен шампион с Макаби Тел Авив Пини Гершон. Израелецът с български корени класира България на шампионата на Стария континент през 2009 г.

Покани са изпратени до президента на страната Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на младежта и спорта Красен Кралев и председателя на БОК Стефка Костадинова.

Сред специалните гости се очакват още ярки имена в родния баскетбол - Калинка Симанова, която е седем пъти шампион на България между 1945 и 1952 г., както и Атанас Пейчински - сребърен медалист от Евробаскет 1957 и бронзов от Евробаскет 1961, пети с националния тим на Олимпийските игри в Мелбърн.

На церемонията ще бъде представена и историческа фото-изложба "100 години баскетбол".

Източник: в-к Монитор