Две важни неща донесе 6 кръг в НБЛ с изиграването на изминалите пет двубоя. В шампионата вече има едноличен лидер в лицето на Левски Лукойл, който единствен остана без загуба. В мъжкия ни елит вече няма и отбор без победа.

Всичко това стана факт, след като Черно море Тича ликува у дома срещу Спартак Плевен след 88:81, Левски Лукойл взе своето срещу Академик София след 94:77, Рилски спортист се справи с Академик Бултекс 99 с 91:68, Черноморец откри сметката си с успехи след 114:79 над Ямбол, а Берое взе дербито с Балкан след 94:86.

Ето и кои играчи направиха впечатление в 6 кръг:

1. Брендън Браун (Рилски спортист) – КПД 26

Ако сте очаквали да не видите името на Брендън Браун сред реализаторите на Рилецо срещу Академик, значи не сте познали. Всъщност, това му се случи за пети път от началото на сезона в лигата. За Брендън Браун срещата с пловдивчани бе тази с най-много завършващи подавания за него с екипа на Рилски, но и го остави на крачка от първи дабъл-дабъл.

СТАТИСТИКА: 17 точки, 2 борби, 9 асистенции, 3 откраднати топки, 30 минути

2. Джеймс Гавин (Черно море Тича) – КПД 31

Макар че се присъедини към варненци на по-късeн етап, американецът демонстрира с играта си, че се чувства все по-добре в морската ни столица. Джеймс Гавин даде заявка за добра година с Черно море Тича с изявите срещу Спартак, изнасяйки най-силният си мач от гледна точка на резултатност. Той бе подпечатан и с първи дабъл-дабъл, дошъл след 10 асистенции.

СТАТИСТИКА: 26 точки, 3 борби, 10 асистенции, 38 минути

3. Иван Лилов (Берое) – КПД 28

В Ботевград бившият играч на унгарския Капошвар не прояви сантименти към един от бившите си отбори. Иван Лилов пое отговорност в ключови моменти при обрата на Берое след изоставане от 21 точки от Балкан. Опитът му се оказа от решаващо значение за триумфа на старозагорци, които не можеха да разчитат на Александър Янев, в добавка към 6-те му тройки.
 
СТАТИСТИКА: 25 точки, 3 борби, 5 асистенции, 33 минути
 
4. Йордан Минчев (Левски Лукойл) – КПД 25
 
 
Левски Лукойл вече диша по-спокойно, защото остана единствен на върха, но не бива да губи концентрация. С това със сигурност е наясно и Йордан Минчев, който показа жаждата си за баскетбол и в Правец. Крилото е във форма, а последното доказателство е първият двубой с двойни показатели и с рекордните за него през 2019/2020 в елита 10 борби.
 
СТАТИСТИКА: 17 точки, 10 борби, 2 асистенции, 3 откраднати топки, 31 минути
 
5. Миленко Велкович (Черноморец) – КПД 45

НБЛ си има нов най-добър борец и неговото име е Миленко Велкович. 217-сантиметровият център на Черноморец бе абсолютен господар под двата ринга в мача срещу Ямбол, сложил края на 5-те поредни загуби на тима му. Бившият баскетболист на испанския Паленсия фиксира втори пореден дабъл-дабъл, като приключи четвърти двубой с повече от 10 борби.

СТАТИСТИКА: 34 точки, 13 борби, 3 асистенции, 1 открадната топка, 2 чадъра, 29 минути

Снимки: LAP.BG и НБЛ

МИЛЕНКО ВЕЛКОВИЧ – MVP НА BBALL.BG ЗА 6 КРЪГ В НБЛ

ГЕОРГИ КЕНДЕРОВ – НАЙ-ДОБЪР ШЕСТИ ИГРАЧ НА BBALL.BG ЗА 6 КРЪГ В НБЛ