"Колелото на живота" е 30-минутен документален филм, създаден по повод европейското първенство по баскетбол на колички, чийто домакин беше София това лято.

Продуцираната от "Развитие" лента, дело на режисьора Антон Радославов и операторите Божидар Симеонов и Свилен Орозки, обаче далеч надхвърля това конкретно състезание. Тя разказва истории, показва борбата за пълноценен живот, както и цената на сбъднатите мечти или дори на това да имаш смелост и сила да мечтаеш.

Състезателите, техните треньори и близки, застават пред камерата с цялото възможно откровение на хора, сблъскали се и преодолели безброй неравности в живота. В разказите им няма забранени теми, те разкриват както личните трагедии, така и огромното удовлетворение от малките на пръв поглед победи, които им дават възможност за пълноценно и активно настояще и бъдеще.

И всичко това е на фона на огромната емоция от състезанието – от първата победа на европейско първенство в историята на този спорт у нас, до стъписването пред пълните трибуни със стотици, дошли да те подкрепят.

Между редовете са зададени много въпроси, а самият филм е техният глобален отговор. Това бе усетено и от първите зрители на “Колелото на живота“, присъствали на премиерата в София. Силно развълнуван, президентът на БФБаскетбол Георги Глушков се обърна към залата с думите, че това е филм, който трябва да се гледа винаги, когато на човек му стане тежко. Защото дава пример, надежда и много сила.

Преди да бъде разпространен филмът, създателите му имат амбицията да участват в няколко конкурса и фестивали за документално кино.

Източник: в-к "24 часа"