И през този сезон Асен Великов ще води Левски Лукойл като капитан. Със столичани гардът вече спечели един трофей през 2019/2020, вдигайки Суперкупата на България в Ботевград.

Пред BBALL.BG баскетболистът на “сините” говори за отговорността, гласуванa му от ръководството отново да бъде част от отбора, за първенството, за ФИБА Къп и за подготовката на тима до момента. Ето и какво сподели той:

- За поредна година си в Левски. Ръководството ти гласува доверие и през този сезон. Как се чувстваш, ти си един от най-опитните в отбора?

- Благодаря на ръководството, че съм в Левски. Чувствам се добре. Изцяло нов състав сме. От миналата година сме само двама. Радвам се наистина, че за поредна година ми гласуват доверие да съм в отбора. Мисля, че този сезон ще се представим по-добре.

- Мина повече от месец откакто сте започнали подготовка. Мислиш ли, че вече сте се сработили?

- Ако питате треньорите, ще кажат, че винаги може и повече. На този етап от подготовката сме достатъчно сработени, добре се познаваме. Имаме още време, докато започнат мачовете в Европа и смятам, че дотогава ще имаме още един двубой във вътрешното първенство и това ще ни бъде достатъчно да започнем добре евротурнирите. Със сигурност в хода на сезона ще бъдем още по-сработени. На този етап показваме една добра игра, особено в защита, откъде идват резултатите ни.

- Какво е мнението ти за новите играчи? Вписват ли се вече чужденците?

- Започнахме с две победи и на този етап се вписват добре, а резултатите им го доказват. Може би в началото им е малко по-трудно с адаптацията, но се опитваме да им помогнем максимално.

- Какво е чувството да започнеш сезона с трофей, в зала, в която е трудно за гостуващите отбори като Ботевград?

- Радвам се, че успяхме да спечелим Суперкупата. Важно е, тъй като играеш за купа в един мач. Ако трябва да сме честни, смятам, че и двата отбора не показаха кой знае колко добра игра, но е хубаво, когато побеждаваш. Смятам, че стана един хубав празник за Ботевград, тъй като там хората се интересуват от баскетбол. Надявам се този сезон залите в България да са пълни и публиката да е доволна от това, което показват отборите.

- В Левски говорихте ли вече за цели за новия сезон?

- Левски винаги играе за първо място във всеки един турнир. Всички знаят, че нашите цели са Купата и титлата в България. Да, има някакво разочарование от миналия сезон, но повечето момчета са нови и не наблягаме на това. Надявам се да поправим грешките, които допуснахме предишната година.

- Как ти се струват останалите отбори в лигата?

- Ако трябва да съм честен, преди да започнат мачовете мислих, че ще има разделение между първите четири тима и останалите. Но от това, което видях, мисля, че тази година ще има доста равностойни мачове. Ако някой от тези така изявени фаворити не подходи максимално концентрирано във всеки един двубой, ще има доста проблеми срещу останалите.

- Какво е мнението ти за отборите, които ще бъдат съперници на Левски Лукойл във ФИБА Къп?

- Смятам, че групата е сравнително добра. Имаме реалните шансове да продължим и всичко е в нашите ръце и в това как ще се представим. Трудно се играе срещу тези отбори срещу тази бивша руска школа. Те са доста здрави физически. Тази година нашият отбор е съставен от доста добри атлети от чуждестранните попълнения и мисля, че можем да отговорим на този стил.

- Игра във Варна преди дни. Какво е усещането да се върнеш в “Двореца на културата и спорта”?

- Беше много приятно. Тази зала за баскетбол наистина е страхотна. За жалост в последните години мачовете се провеждаха в малката зала. Честно казано, бях изненадан, че на първия мач имаше толкова хора. Дано Черно море Тича радва феновете във Варна и все повече хора да пълнят залата. Тимът е съставен от млади момчета и те имат нужда от тяхната подкрепа. Мисля, че тази година ще има доста интересни мачове във всеки един кръг.