Какво се случи: Спартак Плевен спечели за първи път в НБЛ през 2019/2020. Пред своята публика в зала “Балканстрой” селекцията на Александър Дяковски се наложи над Академик Бултекс 99 с 97:85 в мач от 2 кръг в мъжкия ни елит.

Най-добри: Димитър Маринчешки нямаше спиране за Спартак днес, като остави срещу името си в статистиката 28 точки и 13 борби. Николай Маринов го последва с 22, като бе автор на 6 от общо 14-те тройки за тима си. Николай Титков се включи силно от пейката и също стигна до двойните показатели – 14 точки и 10 асистенции. Мартин Маринов се отчете с 12 и 7 асистенции.

Извън групата на плевенчани остана Константин Коев, който лекува контузия. Герасим Николов също имаше здравословни проблеми, но бе по екип. 

Обрад Томич бе над всички за Академик Бултекс 99 с 26 точки, но в края получи травма в лакътя. Алекс Лонг и Василие Кнежевич останаха с по 12. В паркета пък не се появиха Александър Груев и Венелин Христов. 

Първо полувреме: Домакините започнаха по-уверено и чрез Димитър Маринчешки поведоха с 24:17 в края на първата част. През втория период Спартак направи преднината си двуцифрена, за да се оттегли напред с 49:40 на голямата почивка.  

Второ полувреме: След паузата пловдивчани натиснаха и след отсъдени две технически нарушения на Тодор Тодоров и на пейката на плевенчани Академик се доближи до 56:61 чрез Обрад Томич и Алекс Лонг. Три поредни тройки на Николай Маринов и Николай Титков дадоха спокойствие на Спартак за 74:60 Канонадата зад дъгата на Титков и Маринов продължи и в последните 10 минути, а Спартак стигна до +19 точки, макар че в края остана без двамата си центрове Тодор Тодоров и Денислав Вутев, напуснали след изчерпване на лимита си от по 5 лични нарушения.

И още: Двубоят започна с минута мълчание в памет на един от основателите на баскетболната школата в Плевен Иван Стоянов – Баджо, който си отиде от този свят преди няколко дни.

Какво предстои: На 19 октомври Спартак ще гостува на Берое, а Академик Бултекс 99 ще играе с Черноморец у дома.  

СТАТИСТИКА ОТ СПАРТАК ПЛЕВЕН – АКАДЕМИК БУЛТЕКС 99