НБА може да понесе сериозни загуби заради скандала с Китай, дошъл след публикация в социалната мрежа Twitter на генералния мениджър на Хюстън Дарил Мори. Според редици експерти, от лигата могат да се простят с $4 млрд. заради този конфликт.

 

От най-силното първенство в света се радват на сътрудничеството с Китай в продължение на 20 години. Редица компании и организации в страната вече не желаят да работят с “ракетите”, включително Li-Ning, Vivo и местната баскетболна асоциация.

Китайският държавен канал CCTV и Tencent спряха излъчването на мачове от предсезонната подготовка на тимовете от НБА. Договорът с последната компания се изчислява на стойност $1.5 млрд.

 

Няколко събития, свързани с кампанията на НБА – NBA Cares в Шанхай вече бяха отменени. Под въпрос са и срещите между Бруклин и Лейкърс, които трябва да се играят в следващите дни.

Междувременно, стана ясно, че полицията в китайската провинция Дзилин е арестувала 25-годишен мъж, облечен с екип на Джеймс Хардън, който държи китайското знаме и запалка до него на снимка, публикувана в социалната мрежа Weibo.