Днешният 27 септември е онези дати в календари, които ни връщат назад в години – към славните времена на родния женски баскетбол. На този ден през 1949 г. в София се ражда една от легендите на играта у нас - Юлия Боянова. А днес, 70 години по-късно тя ще отбележи своя юбилей.

Юлия Боянова е едно от най-утвърдените имена в българския женски баскетбол. За 22 години на терена тя завоюва редица призови места. Част е от знаменитото поколение баскетболистки на Левски.

Юлия Боянова е двукратна носителка на Европейската клубна купа "Лиляна Ронкети“ през 1978 и 1979 г., сребърна медалистка от Купата на европейските шампионки (КЕШ през 1975 г.) и от Световната купа през 1973 г.

Обявена е за Най-полезен играч на Балканите и на европейското първенство за жени през 1966 г. Два пъти е избирана в Идеалната петица – на европейското първенство за момичета от 1966 г. и на Световната купа през 1973 г., където е обявена и за Най-добър състезател и реализатор.

Многократна балканска шампионка за момичета и жени, петкратна носителка на Купата на България, Баскетболистка №1 на България за 1977 г. Председател е на баскетболен клуб Левски и на Българска асоциация „Спорт за учащи” (БАСУ).

Екипът на bball.bg желае на Юлия Боянова здраве, щастие и още много успехи във всяко начинание!