Световният шампион с бивша Югославия от 1998 г. Владо Шчепанович и неговата академия Волкано Ол Старс ще са част от новите участници в БУБА Къп "Емануил Божков" 2019. Черногорската школа ще изпрати свой отбор за надпреварата при момчетата до 12 години, която ще се проведе за 11-та поредна година. БУБА Къп ще бъде от петък до неделя в столичната зала "Триадица".

Владо Шчепанович е част от едно невероятно югославско поколение, донесло освен световна титла на страната, също и злато от Евробаскет 2001 и още няколко медала. Като играч той е шампион и носител на купи в няколко държави, а в момента е дясната ръка на Андреа Тринчиери в Партизан.

11-ТО ИЗДАНИЕ НА БУБА КЪП "ЕМАНУИЛ БОЖКОВ" С НОВИ ОТБОРИ

Заедно с друга черногорска легенда - центърът Саво Джиканович, Шчепанович прави и Академия Ол Старс, която непрекъснато се развива. Ето и какво сподели Шчепанович преди БУБА Къп 2019:

- Защо приехте поканата на БУБА и били ли сте преди в България?

- За нас ще е огромно удоволствие да сме част от БУБА Къп, ще е страхотно преживяване за децата ни, които ще получат шанс да трупат опит и да се опознаят с други свои връстници. В България съм бил с националния отбор на Черна гора на турнир в София и имам само хубави спомени.

- Каква е ситуацията в Черна гора - мъжкият и женският отбор играха на големи форуми, и при подрастващите вървите нагоре?

- Черногорският баскетбол наистина върви само нагоре, и мъжкият и женският национален отбор вече са на голямата сцена, докато при подрастващите резултатите са добри. Предвид размерите на нашата държава, мога да кажа, че резултатите са отлични дори.

- Трудно ли се прави баскетболна академия, къде са основните проблеми и какво представлява вашата?

- Черна гора е баскетболна страна и за мен и моите приятели беше лесно и приятно да направим академията. Имаме вече над 250 деца, петима треньори работят в школата. Целта е да накараме децата да обичат баскетбола и да им показваме правилния път, да им помагаме да стават по-добри хора и баскетболисти.

- Вие сте печелил много титли, медали, ако има едно нещо, което искате децата да знаят, какво е то?

- Съветът ми към децата е да бъдат постоянни, упорити и никога да не се отказват. Трудът винаги се отплаща. Те трябва да вярват в себе си и да са упорити, само така се става голям баскетболист.

- Вие продължавате да работите и в Партизан като помощник треньор. Къде е голямата разлика между работата в голям клуб и създаването на играчи в академия?

- Всичко е различно - и подходът и начинът на работа. Целите също, разбира се, са съвсем различни. В академията резултатите не са важни, там искаме да учим децата. В големите клубове естествено успехите са приоритет.