Какво се случи: Сърбия и САЩ премериха отново сили на световно първенство, макар не във финала, както очакваха специалистите, а в битките за 5-то/8-мо място на турнира в Китай. Селекцията на Саша Джорджевич имаше за какво да си връща на олимпийските шампиони и го направи с 94:89.

И още: Това бе вторият сблъсък между двата отбора на световни първенства. За последно сърбите и американците играха един срещу на финала на шампионата на планетата през 2014 г. в Испания. Тогава победата бе САЩ след 129:92. Точно тези два състава бяха част и от финала на Олимпиадата в Рио през 2016 г., като тогава успехът отново бе за американците след 96:66.

Най-добри: Лидерът на Сърбия Богдан Богданович не прояви никаква милост и съсипа съперника днес с 28 точки, като бе 7/14 от тройката, допълнени с 6 асистенции. Владимир Лучич се разписа с 15. Василие Мицич се отчете с 10 точки.

За американците, които фиксираха най-слабото си представяне в историята и за първи път ще останат извън Топ 6 в света, Харисън Барнс бе най-резултатен с 22 точки и 5 борби. Кемба Уокър реализира 18 и направи 8 асистенции. Крис Мидълтън остана с 16 точки и 6 борби.

Повратна точка: Западните ни съседи съкрушиха САЩ с убийствена първа четвърт, в която дръпнаха с 32:7, благодарение на Богдан Богданович. Американците всяка пак не се предадоха и успяха да намалят пасива си до 4 точки, но Сърбия не допусна да бъде изненадана.

Какво предстои: На 14 септември от 15.00 ч. Сърбия ще излезе срещу победителя от двойката Чехия/Полша в спор за 5-то място на турнира. От 11.00 ч. в събота американците ще играят със загубилия от същия дуел за 7-та позиция в крайното класиране.

СТАТИСТИКА ОТ СЪРБИЯ – САЩ