Бившата съотборничка на Борислава Христова във Вашингтон Стейт Мария Костуркова се завръща в Европа. 194-сантиметровият център ще играе за словенския Целе, който е един от съперниците на българските Монтана 2003 и Берое в Адриатическата лига за жени.

Мария е дъщеря на бившите национали – Мариана Костуркова и Иван Костурков. Майка й понастоящем е селекционер на националния отбор на Португалия за девойки до 16 г, която класира формацията в Дивизия А тази година. Баща й Иван пък е в щаба на Тунис, който участва на световното първенство в Китай.

Мария има и португалски паспорт, тъй като родителите й от дълго време живеят и работят там. За кратко се превръща в един от основните стълбове при подрастващите и ниже успехи за 16-, 18- и 20-годишните тимове в страната на мореплавателите.

За четирите си години отвъд океана с екипа на Вашингтон Стейт Мария натрупа още повече увереност, като това лято тя спечели бронзов медал с Португалия на Универсиадата в Неапол.

Чух положителни неща за Целе като клуб и град. Знам какво означава Целе в европейски мащаб. Убеденa съм, че това е най-доброто място за развитие за мен откъм баскетбола в бъдеще. Ще ми помогне да напредвам като играч и като личност. Обещавам да направя всичко възможно да помогна на отбора да расте от мач в мач, за да можем да постигнем най-добрите резултати в края на сезона”, казва Мария Костуркова.