Какво се случи: За първи път в историята си Австралия ще играе на полуфинал на световно първенство. Селекцията на Андрей Леманис сложи край на приказката на Чехия след 82:70 в последния 1/4-финал от турнира в Китай.

И още: “Бумърс”, които имат общо 12 участия на шампионати на планетата, подобриха най-доброто си класиране до този момент (б.а. – 5-то място от световното в Канада през 1994 г.). За чехите пък си остава удовлетворението от участието на 1/4-финала, което се случи при първата поява на тима на подобен форум като самостоятелна страна. Със загубата на чехите, последните две директни олимпийски квоти отиват за Франция и Испания. 

Най-добри: Безпощаден Пати Милс навъртя на сметката на Австралия 24 точки, като бе 6/9 от тройката, плюс 6 асистенции. Крис Гулдинг го последва с 14. Андрю Богът отбеляза 10 точки.

Патрик Ауда бе най-резултатен за Чехия с 21 точки. Томаш Саторански остана на крачка от трипъл-дабъл – 13, 9 борби и 13 асистенции. Павел Пумпрла също постави името си сред реализаторите с 10 точки.

Преди почивката: Пати Милс даваше разликата за Австралия през първото полувреме, като бе навъртял 16 точки за 14 минути, за да изведе тима си до 33:30, въпреки нечовешките усилия на Патрик Ауда, нанизал 13 точки.

След почивката: Чехите се докопаха до равенство за 43:43 чрез Блейк Шилб, но австралийците отговориха чрез Мич Крийк и Крис Гулдинг, за да се отдалечат напред със 17 точки. Съперникът им обаче направи серия от 9-0, за да сведе пасива си до 55:63. Андре Богът и Матю Делаведова пък не позволиха на Чехия да продължи да мечтае за обрат, оформяйки 77:68, а до края нищо не се промени.

Какво предстои: На полуфиналите в петък (13 септември) Австралия ще излезе срещу Испания от 11.00 ч. За Чехия остават битките от 5-то до 8-мо, като те стартират още утре с дуел срещу Полша от 16.00 ч.

СТАТИСТИКА ОТ АВСТРАЛИЯ – ЧЕХИЯ