КАКВО СЕ СЛУЧИ: Сърбия потъна в скръб. Баскетболните звезди на Александър Джорджевич, за които в западната ни съседка се възлагаха надежди, че ще играят важна роля в битката за медалите, ще гледат как други се качват на почетната стълбичка на световното в Китай.

„Орлите” - вицешампиони на планетата от последното издание на първенството на планетата през 2014 г. в Испания, бяха препарирани от Аржентина с 87:97 в първия четвъртфинал и така ще трябва да се утешат в борбата за разпределение на местата от пето до осмо в крайното класиране. Храбрите аржентинци сега очакват победителя от двойката САЩ - Франция. Един от тези два отбора ще се изпречи на пътя им към заветния финал.

НАЙ-ДОБРИ: На 39 години Луис Скола доказа, че още го бива за големи неща под двата коша и почти сам унищожи сърбите. 20 точки за ветерана, който в Китай се чувства като у дома си, защото се състезава за Шанхай Шаркс.

Уникален двубой изнесе и гардът на Реал Мадрид Факундо Кампацо. Дребосъкът, който е висок само 179 см извади лъвско сърце и срещу „плавите” записа дабъл-дабъл от 18 точки и 12 асистенции.

За Сърбия единствен на висота бе Богдан Богданович, но колкото да докаже за кой ли път, че баскетболът е колективна игра и една птичка, пролет не прави. 21 точки за крилото на Сакраменто Кингс в НБА не стигнаха до никъде.

ЛЮБОПИТНО: Стрелбата от тройката тотално изневери на „орлите”: 8/28 (28%) срещу далеч по-точните „гаучоси” зад дъгата: 12/27 (44%). Сърбия трябва да се сърди на себе си, тъй като тотално доминира в борбата под двата коша с 42 овладени топки срещу 29 за съперника.

ИСТОРИЯ: За 14 участия на световни първенства Аржентина има два медала - златен от далечната 1950 г. и сребърен от 2002 г. След разформироването на бивша Югославия, като самостоятелна държава, Сърбия има 6 участия на първенства на планетата, с три отличия: злато 1998 г. и 2002 г., и сребро 2014 г.

СТАТИСТИКА ОТ АРЖЕНТИНА - СЪРБИЯ