Eдна от легендите на европейския и световен баскетбол Владе Дивац получи честта да бъде приемат в Залата на славата на НБА в Спрингфийлд, щата Масачузетс. 51-годишният бивш баскетболист и настоящ генерален мениджър на Сакраменто отдели място в речта си и за баскетбола на Балканите.

Хората на Балканите са като нефункционално семейство. Може да се борим и да спорим помежду си, но в крайна сметка ние сме семейство. За мен баскетболът винаги е бил свързан с любовта, сподели Владе Дивац, който има във визитката си 8 сезона с Лос Анджелис Лейкърс и 6 със Сакраменто като една от първите звезди от Стария континент, поправили си път към НБА.

Владе Дивац има на сметката си общо 13 398 точки, 9326 борби и 1631 чадъра в най-силното първенство в света. Освен това, световният шампион с бивша Югославия от Аржентина 1990 участва в Мача на звездите в НБА през 2001 г., като попада и в Идеалния отбор на новобранците през 1990 г. Неговият №21 при “кралете” е изваден от употреба.

Компания на Владе Дивац в Клас 2019 на Залата на славата на НБА правят още Джак Сикма, Сидни Монкрийф, Пол Уестфал, Боби Джоунс, Ал Атлъс и Тереза ​​Уедърспун. Бил Фитч не присъства на церемонията по здравословни причини, а Чък Купър и Карл Браун бяха приети посмъртно.