Росен Барчовски се завръща начело на национален ни отбор след 7-годишна пауза. За последно 59-годишният специалист води България в квалификациите за Евробаскет 2013. Официално той ще поеме националите през февруари догодина. На 21 февруари 2020 г. нашите ще гостуват в мач от квалификациите за Евробаскет 2021 на Гърция. В нашата група са още Латвия и Босна и Херцеговина.

Спортният директор на Рилски спортист ще замени на поста на Любомир Минчев, чийто договор с федерацията изтече по-рано тази година. Росен Барчовски бе на пейката на представителния ни тим на Евробаскет 2005 в Сърбия и Черна гора и на шампионата на Стария континент в Литва през 2011 г.

Роден е на 16 август 1960 г. в семейството на покойния вече Цвятко Барчовски и Ваня Войнова – две от легендите на българския баскетбол. По време на активната си спортна кариера носи екипа на ЦСКА.

Кариерата му като треньор започва през Славия, с който печели титлата през 1997 г., а след това продължава в ЦСКА, с който има Купата на България от 2005 г. и финали в шампионата от 2004 г. и 2005 г. След това е на пейката на Дунав, а от 2011 г. до 2016 г. води Рилски спортист, с който има Купата на България отпреди три години в Ботевград. 

От федерацията потвърдиха продължаването на договора на Стефан Михайлов начело на женския национален отбор. Специалистът ще се върне начело на отбора още през ноември с участие в квафикациите за европейско първенство. Българките са в група с Исландия, Гърция и Словения.