Какво се случи: В трилър, достоен за блясъка на световно първенство, САЩ оцеляха срещу Турция след продължение, фиксирайки крайното 93:92. Това е втори пореден успех за американците в група Е, което ги праща в следващата фаза на турнира. За второто място ще се борят турците и чехите. 

Най-добри: Крис Мидълтън спаси кожата на САЩ днес и отбеляза 15 точки. Кемба Уокър приключи с 14. Джо Харис, Джейсън Тейтъм и Майлс Търнър нанизаха по 11 точки, като вторият оформи дабъл-дабъл, след като грабна 11 борби. Харисън Барнс се отчете с 10 и 6 борби.

 

Ерсан Илясова бе много полезен за Турция и стигна до двойните показатели – 23 точки и 14 борби. Мелих Махмутоглу приключи с 18. Фуркан Коркмаз остана с 16 точки.

Началото на драмата: Американците срещнаха сериозна съпротива от южните ни съседи, които 55 секунди преди края на редовното време фиксираха равенство за 79:79 чрез Ерсан Илясова. Грешка на Донован Мичъл даде шанс на Турция дори да поведе, след като отново Илясова бе точен за 81:79. Във финалните акорди фаул на Чеди Осман прати на линията Джейсън Тейтъм, който вкара на 2 пъти, за да постави равенство на таблото за 81:81 и прати мача в продължение.

Развръзката: В допълнителните 5 минути турците направи серия от 8-3, дело на Чеди Осман и Мелих Махмутоглу, за да дръпнат с 89:84. Кемба Уокър и Джейсън Тейтъм обаче дадоха глътка въздух на олимпийските шампиони след 91:89. Чеди Осман върна лидерството на Турция след 92:91. Крис Мидълтън не пропусна от фаул линията за разлика от съперника, за да донесе успеха на САЩ с драматичното 93:92.

И още: В една от последните атаки в двубоя в битката под коша травма получи Джейсън Тейтъм, след което той напусна паркета с помощта на щаба на американците.

Какво предстои: На 5 септември от 11.30 ч. Турция ще спори с Чехия, а от 15.30 ч. САЩ ще играят срещу Япония.

СТАТИСТИКА ОТ САЩ - ТУРЦИЯ