Днешният 2 септември е по-специална дата в баскетбола у нас. Повод за празник има бившият селекционер на националния ни отбор при 16-годишните момичета Десислава Ангелова, която ще почерпи близки и приятели за своя 50-годишен юбилей.

Родена е в Благоевград през 1969 г. Един от добрите плеймейкъри в историята на играта при дамите у нас. На 16-години дебютира в славния отбор на Левски-Спартак, където нейни съотборнички са легенди като Надка Голчева и Петкана Макавеева. Със състава на “сините” има на сметката си 7 шампионски титли, а освен това е играла и за Кремиковци.

С националния отбор на България Десислава Ангелова има световно за девойки през 1989 г., а през 1992 г. вече като част от женския национален отбор участва в олимпийска квалификация. Следват мачове в квалификациите за жени за европейските през 1995 г., 1997 г. и 1999 г. и достигане до полуфиналите им през 2001 и 2003 г.

От години Десислава Ангелова живее и работи във Франция, но вече отдадена на треньорството. През последните години е начело на един от най-елитните клубове в страната – Мондевил, като от 2016 г. става директор на центъра. И като ръководител титлите и продължават да се нижат. Миналият сезон й донесе златен дубъл с титлата и Купата с девойките на Мондевил, като тя има и още едно злато от 2017/2018 с този отбор.

Eкипът на bball.bg честити празника на Десислава Ангелова и й желае здраве и още много успехи и титли!