Треньорът на Академик Бултекс 99 Пловдив Асен Николов коментира пред PlovdivNews.bg плановете за подготовка, финансовото състояние и целите пред отбора за новия сезон.

- Г-н Николов започнахте подготовката за новия сезон. С какви амбиции сте?

- Нямаме конкретно поставени цели от ръководството и спонсорите. Лично моята амбиция е да постигнем по-добри резултати от предните сезони и цел, която ще поставя пред отбора е да играем поне един финал - за Купата или за първенството.

- Привлякохте 5 нови състезатели, можем ли да очакваме още нови попълнения?

- Към момента не. Към момента е завършена селекцията. Тепърва ще се опознаваме с момчетата. Смятам, че сме направили добър избор с тях и ако имаме проблеми в хода на първенството, тогава ще се мисли за допълнителни играчи.

- Кога започвате с контролите и ясна ли е вече програмата до старта на първенството?

- Да, програмата е ясна. Планирали сме 6 контроли. Първите две проверки ще са с отбора на Ямбол на 15 и 16 септември. Мачовете ще се играят в Ямбол. На 21 септември ще играем с отбора на Берое в Стара Загора, а на 23 септември с отбора на Крайова отново в Стара Загора. Последните две контроли ще са на турнира, който организираме всяка година за Купа на Пловдив. Ще участват отборите на Левски, Питещ и Спартак Плевен.

- А къде ще играе Академик през новия сезон?

- За момента плановете са да играем в Комплекс “Сила”. Нямаме яснота дали това ще е през целия сезон. Имахме уверението на кмета г-н Иван Тотев през предишния сезон и с негова помощ да играем в “Колодрума”. Сега предстоят избори и не е ясно дали това ще можем да го осъществим и през новия сезон.

- Как стоят нещата финансово в Академик?

- Финансово имаме някакви проблеми. Разчитаме на Oбщина Пловдив да си изпълнят ангажиментите, за да завършим на чисто. Да бъдат оправени задълженията от миналия сезон и да започнем на чисто. Имаме дребни плащания, които трябва да бъдат изчистени след като получим обещаната помощ от Oбщина Пловдив и да започнем на чисто. За новия сезон бюджета е осигурен на 100%. Ние не сме отбор с голям бюджет.

- Ще участвате ли и през този сезон в Балканската лига?

- По принцип има взето решение да не участваме. Възможно е и да участваме, предстоят разговори. Лично аз имам малко огорчение от предишния сезон. Ако намерим компромис с ръководството на Балканската лига, може и да участваме.

- Казахте огорчение от предишната година, а отчитате ли като грешка назначаването на Дарко Костич за треньор в началото на миналия сезон?

- Това може да питате ръководството. Лично за мен тази смяна беше с добро намерение. Познавам добре Дарко Костич, има добра философия за баскетбола. Имаше някои неща,  които му попречиха да разгърне целия си потенциал. Смятам, че в следващата си работа ще си коригира грешките и ще се справи отлично, защото има добри познания за  баскетбола.

- Къде виждате Академик в края на сезона?

- Тепърва предстои да видим и селекциите на другите отбори. Ако гледаме реално на нещата и сравняваме възможностите на клубовете, реално е петото място, но не винаги бюджетите играят роля и ние ще направим всичко възможно да сме в Топ 3 и за Купата и за първенството.