Една от легендите в родния баскетбол Атанас Голомеев стана четвъртият българин с място в Залата на славата на ФИБА. Легендарният център бе представен като част от Клас 2019 на специална церемония в Пекин, ден преди старта на световното първенство в Китай.

Ето и какво сподели Змея, както го наричат, по време на събитието:

Скъпи приятели, когато ми се обадиха от ФИБА преди няколко месеца в първите няколко часа си помислих, че някой се шегува. Минаха много години след като напуснах баскетбола, беше много странно и се замислих кой е този приятел, който се шегува с мен. След това получих съобщение и тогава се убедих, че това се случва.

За мен е чест да съм тук, сред вас, сред толкова гиганти на играта. Но искам да кажа нещо много важно. Баскетболът е отборна игра, а не индивидуален спорт. Това, че всички ние сме тук, без нашите съотборници щяхме да направим много, но не достатъчно. Така, че отдавам този прием, тази номинация на всички колеги и на поколението преди мен – едно от най-добрите в световния баскетбол.

Благодаря много за вниманието. За мен бе огромна чест.

В Клас 2019 влизат още Джанет Арсен (Бразилия), Марго Дудек (Полша-посмъртно), Алонзо Морнинг (САЩ), Фабрисио Оберто (Aржентина) Хосе Пикулин Ортиз (Пуерто Рико), Мосен Меат Варда (Египет) и Ирджи Дудек(Чехия). Признание получиха и треньорите Наталия Хейкова (Словакия), Богдан Таневич (Черна гора) и Му Зуюн (Китай-посмъртно). Всичките са селектирани сред близо 150 кандидати.

ГОЛЯМА ЧЕСТ ЗА БЪЛГАРИЯ: ПРИЕХА ГОЛОМЕЕВ В ЗАЛАТА НА СЛАВАТА (ВИДЕО)