Берое ще има нов капитан след раздялата на клуба с Тихомир Желев през лятото. Лентата при старозагорци ще бъде поверена на друг варненец – Александър Янев, който ще стартира третата си поредна година с досегашния си тим.

Пред официалния сайт на Берое новият капитан говори за бащинството, за старта на подготовката, за новите си съотборници, за целите на тима, за евротурнирите и за новия сезон. Ето и какво сподели той:

- През миналата седмица те споходи едно най-прекрасните неща в този живот - стана баща за първи път. Как се чувстваш след раждането на Адрияна? Как е приятелката ти? Къде се намират двете дами в момента?

- Честно казано още не мога да го разбера изцяло чувството да си баща. Опитвам се да осъзная факта, че сме създали едно прекрасно бебенце. Сигурен съм обаче, че с времето ще го осъзная. Всичко мина спокойно. Никол е добре, с изключение на някои вечери, когато спи само по 2-3 часа. Решихме, че е най-добре в началото двете с бебето да останат във Варна. Ще има нужда и бабите да помагат.

- Стартира предсезонната подготовка на отбора. Какво е настроението в тима? До началото на сезона остава малко повече от месец…

- Да, започнахме подготовка и лека полека ще влизаме във форма и в ритъм. Няма да е лесно след голяма пауза през лятото. Надявам се, че след месец всеки един в отбора ще е готов и най вече здрав, защото сезонът няма да бъде лесен, а имаме и много задачи. Определено има настроение в отбора. Българите се познаваме и сега трябва да помогнем на чужденците да се адаптират, защото за тях ще е по-трудно. Най-важното в подготовката е да направим добър колектив.

- Тази година ти си натоварен с ролята на капитан в отбора. Има ли по-особен емоционален момент в тази отговорност?

- Да си капитан определено означава и малко повече отговорност, както и да си връзката между треньора и играчите. Още веднъж ще повторя, че за мен е много важно да създадем добър колектив, защото знам какво е да играеш с американци. Трябва да им се помогне и да разберат, че ще бъдем едно цяло, без някой да се дели.

- Поставяш началото на третата си година в отбора на Берое и в Стара Загора. Как ти изглежда тимът? Какви са впечатленията ти от новопривлечените играчи, които тази година ще носят емблемата на тима?

- Ако бяхте ме питали първата седмица, когато пристигнах в Стара Загора, дали си виждам бъдещето тук, щях да ви отговоря отрицателно. Постепенно обаче видях с какви хора ще работя, колко усилия се влагат в Стара Загора да има мъжки баскетбол на високо ниво. Получавал съм предложения и от чужбина, но имам морална отговорност към хората, които са ми помогнали тук. Най-важното обаче е, че в Стара Загора се чувствам като у дома си. Що се отнася до това как ми изглежда отбора в началото на подготовката, бих казал, че имаме достатъчно време, за да влезем в оптимална форма за началото на сезона. Прави ми впечатление, че американските баскетболисти са много положителни и се стараят много в заниманията. Надявам се, че след месец всички ще бъдем максимално подготвени.

- В края на миналия сезон бе искрено разочарован, че Берое не успя да преодолее Балкан и така да достигне до финал за шампионата. Това ли е една от целите в настоящата кампания – финал в НБЛ?

- Да, съжалявам и бях много разочарован от това, че изпуснахме шанс да играем финал, защото в него щеше да ни е по-лесно, отколкото с Балкан. Всичко обаче е минало. В настоящата кампания, ако всички сме здрави, целта за мен лично е да се играят два финала. Има много фенове в Стара Загора, които искат и очакват този успех и ние трябва да им го дадем.

- Сезонът за Берое стартира с плейоф за влизане в групите на ФИБА Европа срещу холандския Лайден. Ще успеете ли да се преборите с клуб, който поне като бюджет превъзхожда нашия тим?

- Тази година ще имаме шанс да влезем в групите на ФИБА Европа. Това е възможност за самия клуб за изява на европейска сцена и шанс за нас играчите да покажем възможностите си. Само ще кажа, че успехът на Балкан през миналия сезон в тази надпревара им помогна изключително много да достигнат финал в първенството и дори да го спечелят. Пожелавам си същото представяне.

- Какво си пожелаваш за следващите 10 месеца?

- Искам да пожелая на всички играчи да са здрави, да имат един успешен сезон, изпълнен с хубави моменти и с повече победи. На треньорите желая лека работа. На феновете на Берое държа да кажа, че ще са ни много, много необходими и се надявам, че и през тази година, както винаги до сега са го правили, ще продължат да бъдат до отбора и да ни помагат.

Снимки: Берое/Фейсбук