Илияна Георгиева постави последния акорд на добре представящите се млади български играчи на европейски първенства през това лято. След Цветомир Чернокожев при 20-годишните в Дивизия Б, Карина Константинова при 20-годишните момичета, Константин Костадинов при 16-годишните, сега и варненката обра точките на първенство на Стария континент.

Пред българската публика в София Илияна Георгиева съсипа конкуренцията и се превърна в Реализатор №1 на шампионата при кадетките, който приключи в събота вечерта. Тимът ни пък финишира на осмо място в крайното класиране, след като в последния си мач загуби от Украйна с 62:68 в зала “Универсиада”.

15-годишната баскетболистка остави всички зад себе си при топстрелците, като отбеляза средно по 22.8 точки на мач. Илияна Георгиева завърши с успеваемост в стрелбата от игра 49.5%, включително 33.3% от тройката и 61.7% от линията за изпълнение на наказателни удари.

Възпитаничката на школата на Черно море Одесос бе най-полезна на турнира в София, като оформи КПД средно по 23. Освен това, Илияна Георгиева е осма по борби – с по 9.5 на среща, втора по асистенции – с по 4.7 на двубой, седма по откраднати топки – с по 3.5 на мач, първа по изиграни минути – с по 37.2 мин. и шеста по срещи с дабъл-дабъл – 3. В класацията за MVP на феновете пък Илияна е трета, с 14% от гласовете, а как са разпределени те можете да видите тук

От нейните съотборнички Анастасия Калева е втора по борби – с по 12.5 на мач, които допълва с по 11 точки и 2.2 асистенции, затвърждавайки доброто си представяне на шампионата. То се допълва и от изявите на Ванина Василева, която се нарежда пета по завършващи подавания, с по 4.2 асистенции на мач. Четвърта по изиграни минути е Микаела Дамянова с по 35.8 на среща, като тя реализира средно по 12.7 точки и грабва по 8.7 борби.