Баскетболистките на Монтана 2003 започнаха подготовка за новия сезон. На първата тренировка треньорът на отбора Стефан Михайлов изведе 10 състезателки, като три от тях - Евгения Нацкина, Анна-Мария Коляндрова и Мария-Магдалена Коляндрова са нови попълнения. И трите са на по 21 години, Нацкина идва от Локомотив Стара Загора, а близначките, които са възпитанички на столичния Септември, през последните три сезона са играли в елитния датски Лемвик.

Стефан Михайлов привлече в първия отбор и две момичета от школата Габриела Ангелова и Йоана Иванова, като първата се възстановява от операция и ще тренира индивидуално. В понеделник шампионът и носител на Купата и Суперкупата на България се събира вече в пълен състав. Тогава към отбора трябва да се присъединят и двете чужденки - родената в Зеница (Босна и Херцеговина) Матея Тавич (27 години), която играе на позиции 2-3 и словенският център Тина Требец (29 години). Тавич идва в зала “Младост” от ръмънския Сату Маре, а Требец, която преди няколко сезона обличаше екипа на Нефтохимик, от Монпелие, с който през миналия сезон финишира със сребърните медали.

Радостина Димитрова също пропусна старта на лятната подготовка, но и тя е чакана в понеделник. Националката помага в организацията на европейското първенство за девойки до 16 години, което се провежда в София и отсъства с разрешение на треньора.

С Монтана 2003 се разделиха Цветомира Шаренкапова, Мария Желязкова, Дебора Филипова, Преслава Колева, Олга Добровина и Тейлър Мануел. В края на юли Цуми стана г-жа Наумова и ще последва мъжа си Венислав Наумов в Новосибирск, където той се грижи за физическа подготовка на елитния волейболен Локомотив. Мария Желязкова замина да живее в Англия, а Дебора Филипова и Преслава Колева преминаха в Локомотив.

Серията от контролни срещи на Монтана започва през септември и те ще бъдат с тимове от Сърбия Цървена звезда или Кралево и от Румъния - Брашов. До клуба има изпратени покани за участие на международни турнири в Турция и Гърция, като по-вероятно е да бъде приета тази от гръцкия остров Лефкада.

Първият официален мач за българския шампион е на 2 октомври, когато в зала “Младост” ще гостува хърватския Трешневка. Двубоят е от първия кръг на Адриатическата лига.

Ето кои започнаха подготовка за Монтана 2003:

Виктория Стойчева, Димана Георгиева, Христина Иванова, Габриела Костова, Надежда Симеонова, Евгения Нацкина (Локомотив Стара Загора), Анна-Мария Коляндрова (Лемвик Дания), Мария-Магдалена Коляндрова (Лемвик Дания), Габриела Ангелова (ДЮШ), Йоана Иванова (ДЮШ).

Ето и какво сподели треньорът Стефан Михайлов:

Източник: Chervenkarton.com