КАКВО СЕ СЛУЧИ: Националният отбор на България за кадетки до 16 г. се бори до последен дъх, но отстъпи на Хърватия, който бе част от Дивизия А през 2018 г, след 59:61. Двубоят бе трети от 1/4-финалите на европейското в Дивизия Б и се игра в зала “Универсиада”. Това бе втората загуба на турнира за селекцията на Лъчезар Коцев и бившето крило на Лос Анджелис Спаркс в женската НБА Гергана Славчева, които обаче могат да бъдат горди от себераздаването на своите състезателки.

НАЙ-ДОБРИ: Реализатор №1 на европейското Илияна Георгиева отново даде тон на България и навъртя 19 точки, които допълни със 7 борби, 4 асистенции и 5 откраднати топки. Микаела Дамянова също игра силно и се разписа с 13 и 6 борби. Ванина Василева ги последва с 12 точки и 5 асистенции. Валентина Васелинова приключи с 11 и 5 откраднати топки.

За Хърватия Вивиен Неясмич бе много полезна и оформи дабъл-дабъл - 14 точки и 10 борби. Барбара Вунич остана с 12.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ: Нашите се държаха равностойно на съперника през по-голямата част от първия период, но серия от 6-0 даде предимство на Хърватия в края му за 14:10. Кадетките ни стартираха силно втората четвърт, като навъртяха 11 бързи точки, дело на Микаела Дамянова и Валентина Веселинова, за да обърнат до 21:16. До почивката и Илияна Георгиева се разигра, а България продължаваше да води след 32:28.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ: След паузата хърватките отвърнаха и чрез Дория Зая и Вивиен Неясмич се върнаха на лидерска позиция след 45:41. През последните 10 минути националките до 16 г. не се предадоха и на няколко пъти свеждаха пасива си до 1 точка чрез Илияна Георгиева и Ванина Василева. Успешен наказателен удар на Дория Зая в заключителните секунди оформи крайното 61:59.

 

ГЛАСЪТ НА ТРЕНЬОРА:Тези момичета от другата страна са невероятни характери. Аз, освен да съм доволен от тях, абсолютно нищо не мога да кажа. Този баскетбол, който го играят те, съм убеден, че друг отбор не го е играл досега, за подрастващи говоря”, заяви пред медиите в залата след двубоя селекционерът Лъчезар Коцев.

 

КАКВО ПРЕДСТОИ: Младите “лъвици” ще играят за местата от 5-то до 8-мо на европейското, Дивизия Б. Утре (23 август) от 16.00 ч. те ще излязат срещу загубилия от последния 1/4-финал между Португалия, с треньор Мариана Чобанова, и Сърбия.

СТАТИСТИКА ОТ ХЪРВАТИЯ 16 – БЪЛГАРИЯ 16

Вижте пълен запис на двубоя: